انحصار وراثت چیست و چگونه انجام می شود؟

انحصار وراثت چیست از جمله سوالاتی است که هر شخصی در طول زندگی می تواند با آن مواجه شود انسان بعد از فوت به صورت متداول ماترکی را بر جای می گذارد که لازم است هر شخص بر اساس وصیت شخص فوت شده یا قانونی که در این راستا وجود دارد، سهمی از آن را به خود اختصاص دهد و اگر نمی‌دانید انحصار وراثت چیست تا آخر این مقاله با ما همراه باشید، انحصار وراثت موجب می شود تمام مراحل این کار قانونی صورت بگیرد و اختلاف در میان وراث به وجود نیاید. در ادامه همراه ما باشید و اطلاعات بیشتری در خصوص انحصار وراثت چیست کسب کنید.

در این مطلب با چه مواردی آشنا می شویم ؟ 

وکیل طلاق
برای اطلاعات بیشتر درباره وکیل طلاق کلیک کنید
وکلای فراز

انحصار وراثت چیست؟

انحصار وراثت چیست را اگر بخواهیم پاسخ دهیم باید بگوییم برای مشخص کردن میراثی که از اشخاص فوت شده برجای مانده ابتدا لازم است وراث او مشخص شوند. رسیدگی به این موضوع از سوی مراجع قانونی و با عبور از تشریفات و مقرراتی خاص را انحصار وراثت گفته و رای اعلام شده نسبت به این موضوع صادر شده را گواهی انحصار وراثت می گویند.

همه چیز درباره انحصار وراثت

همه چیز درباره انحصار وراثت

برای انحصار وراثت چه مدارکی لازم است؟

انحصار وراثت چیست را پاسخ دادیم و حال برای این که بتوانید مراحل آن را به درستی طی کنید لازم است مدارکی را به همراه داشته باشید همچنین درخواست کتبی انحصار وراثت شامل مشخصات کامل اقامتگاه متقاضی، تمام وراث و متوفی و نسبت هایی که هر کدام از آنها با متوفی را دارند باید به همراه مدارکی همچون کپی شناسنامه ورثه، فرم استشهادی مبنی بر منحصر بودن وراث به اشخاص نام برده شده، گواهی فوت متوفی که از سوی اداره ثبت احوال صادر شده است، کپی عقدنامه همسر دائمی متوفی، گواهی تسلیم اظهارنامه مالیات بر ارث، رسیدگی به دعاوی درباره احوال شخصیه ایرانیان غیر شیعه، کلیمی، زرتشتی یا مسیحی. تمامی این موارد برای صدور گواهی انحصار وراثت لازم است و باید پیش از هر کاری این مدارک را آماده کنید.

برای انحصار وراثت چه مدارکی لازم است؟​

مراحل اخذ گواهی انحصار وراثت

برای این که بتوانید تمامی مراحل انحصار وراثت را به درستی انجام بدهید به شما پیشنهاد می کنیم همانطور که برای طلاق توافقی به سراغ وکیل طلاق می روید در مسیر انحصار وراثت هم از وکلای مجربی که در این حیطه مشغول فعالیت هستند استفاده کنید. در ادامه مراحل مختلف انحصار وراثت را بیان می کنیم:

اخذ گواهی فوت

پیش از هر چیز لازم است گواهی فوت را دریافت کرده باشید. گواهی فوت به وسیله سازمان ثبت احوال صادر شده و در سیستم های الکترونیکی که متعلق به همین اداره هست قرار خواهد گرفت. شناسنامه متوفی باطل باید شود و گواهی فوت و هم صادر گردد.

دریافت فرم مخصوص

دریافت فرم مخصوص با درخواست گواهی صورت می گیرد. برای تهیه این فرم لازم است وکیل یا یکی از وراثی که دارند به شورای حل اختلاف همان شهری که متوقف شده است و در آن اقامت داشته مراجعه کنند. این فرم به صورت کامل باید پر شود و نام تمامی اشخاصی که از متوفی ارث می برند و نسبتی که با او دارند را در این فرم قید کنند.

تایید وراث

 در این مرحله لازم است تمامی وراث به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کنند و حضور دو شاهد که وراثتپ را می شناسد و می توانند شهادت دهند که آنها با متوفی نسبت دارند، الزامی است؛ سپس دفتردار یک شهادت نامه را تنظیم خواهد کرد و باید برای ادامه مراحل به شورای حل اختلاف مراجعه کرد.

تعیین مالیات بر ارث

در این مرحله باید هر چه که از متوفی بر جا مانده در یک لیست قید شود و آن را به اداره دارایی تسلیم کنند. سپس بر اساس قانونی که اداره مالیات دارد، مشخص می شود که هر کدام از وراث با توجه به نسبتی که با متوفی دارند چقدر باید مالیات پرداخت کنند. سپس رسیدی از اداره دارایی را اخذ کرده و با مراجعه به شورای حل اختلاف روند کار را پیگیری کنید.

مراجعه دوباره شورای حل اختلاف

بعد از تعیین مالیات بر ارث لازم است دوباره به شورای حل اختلاف مراجعه کنید و تمامی مدارکی که آنها را نام برده ایم با خود به همراه داشته باشید.

مراجعه دوباره شورای حل اختلاف​

صادر شدن اطلاعیه در روزنامه های کثیرالانتشار

به جهت اینکه حق کسی ضایع نشود دادگاه در روزنامه های کثیرالانتشار پس از اینکه وراث هزینه آن را پرداخت کردند اطلاعیه ای صادر می کند تا مشخص شود که آیا شخص دیگری از ماترک ارث می برد یا تمامی وراث همین اشخاصی هستند که در فرم نام آنها درج شده است. در صورتی که یک ماه بعد از انتشار روزنامه کسی مدعی وراثت نشود گواهی صادر خواهد شد.

نکاتی که باید در ارتباط با انحصار وراثت بدانید

برای اینکه در خصوص انحصار وراثت به درستی عمل کنید لازم است به نکات زیر توجه داشته باشید:

  • تمامی بازماندگان متوفی محسوب نمی شوند به عبارتی تا وراث نزدیک تر هستند چیزی به طبقات بعدی نمی رسد.
  • متوفی تنها می تواند یک سوم اموال خود را در وصیتی که داشته تقسیم کند و غیر از یک سوم اموالش باقی اموال بر اساس قانونی که وجود دارد میان وراث تقسیم می گردد.
  • تمامی اطلاعیه ها و ابلاغاتی که از سوی شورای حل اختلاف صادر می شود، از طریق سامانه ثنا قابل پیگیری است.
  • داشتن گواهی مالیات بر ارث در دفاتر خدمات قضایی برای متوفیان سال ۹۵ الزامی نخواهد بود.

شرایط ورثه برای انجام مراحل انحصار وراثت

“انحصار وراثت چیست” را مورد بررسی قرار دادیم. الان بهتر است در خصوص شرایط ورثه برای انجام مراحل انحصار وراثت هم کمی صحبت کنیم. وجود وارث در زمان فوت شخص بسیار مهم است. به عبارتی وارث در زمان فوت کسی که از او ارث می برد باید زنده باشد. به عنوان مثال در صورتی که پسری پیش از پدرش بمیرد ارث به نوه تعلق نخواهد گرفت.

علاوه بر این شخصی می تواند ادعای وراثت داشته باشد که مشروع بودن نسب وی ثابت شود. به عبارتی فردی که از طریق روابط نامشروع متولد می شود و این موضوع هم بر وی ثابت شده ارث نخواهد برد. فرزند خوانده هم از ارث محروم است.

سخن پایانی

انحصار وراثت چیست را پاسخ دادیم و در خصوص مراحل آن هر آنچه که لازم بود بدانید را بیان کردیم. مهمترین مسئله در زمان انحصار وراثت این است که شما از یک وکیل مجرب و آشنا به کار کمک بگیرید. معمولاً برای طلاق توافقی از وکیل توافقی استفاده می کنند و هزینه وکیل طلاق را هم می پردازند برای این که کارشان خیلی سریع تر و به درستی انجام شود؛ بنابراین انحصار وراثت که موضوعی بسیار مهم است و نباید حق کسی در آن ضایع شود هم به وکیل نیاز دارد. در خصوص وکیل برای انحصار وراثت می توانید با گروه وکلای فراز ارتباط برقرار کنید و از کارشناسان ما راهنمایی های لازم را دریافت کنید.