تماس با دفتر وکالت :
021-77476970
ایمیل:
info@farazlawyers.com
آدرس دفتر :
ثبت طلاق توافقی چگونه است ؟طلاق توافقی به نوعی از طلاق اشاره دارد که زوجین برای جداشدن با هم توافق میکنند، بدون توجه به دلیل این جدایی. هر توافقی که آنها در مورد مسائلی مانند مهریه، نفقه، جهیزیه، حضانت و ملاقات فرزندان داشته باشند، به عنوان یک توافق معتبر و قابل قبول توسط دادگاه در نظر گرفته میشود و اقدام به ثبت طلاق توافقی می کند. این توافقات باید در راستای مسائل زناشویی باشند، مانند تعیین مهریه، نفقه برای زن، نفقه برای فرزندان و حضانت آنها.
به عنوان مثال، زوجین ممکن است توافق کنند که زن مهریه را در قبال طلاق دریافت کند یا تمام آن را ببخشد. همچنین ممکن است برای مهریه شرایط خاصی تعیین شود، مانند پرداخت بخشی از مهریه در زمان طلاق و بخشی دیگر به صورت اقساط. تمام این توافقات در رای دادگاه منعکس خواهد شد و قابل اجرا خواهد بود.
بعضی از وبسایتهای حقوقی به اشتباه ذکر کردهاند که قانون طلاق توافقی وجود ندارد و تنها رویه رایج دادگاههای خانواده استفاده میشود، که کاملاً اشتباه است. در قانون حمایت خانواده و آیین نامه اجرایی آن، به صراحت در مورد شرایط و مراحل طلاق توافقی توضیحات داده شده است.
رویه و شرایط طلاق توافقی توسط گروه وکلای فراز به این شکل است که در ابتدا از زوجین درخواست توافقات میشود، سپس جلسهای صورت میگیرد و طبق توافق بین زوجین، یک دادخواست طلاق به نام آنها ثبت و رای دادگاه خانواده بر اساس این توافقات صادر میشود. نکته قابل توجه این است که با وجود الکترونیکی شدن امور وکالت دادگستری، امکان عدم حضور حضوری در دفتر وکالت نیز وجود دارد. وکالت توسط وکیل دادگستری از طریق درخواست وکیل و تأیید موکل در سامانه ثنا قوه قضاییه انجام میشود. با این توضیحات، میتوان قرارداد وکالت دادگستری را در سامانه ثنا به ثبت طلاق توافقی کرد.
برای ثبت طلاق توافقی بدون وکیل طلاق، شما باید در سامانه تصمیم ثبت نام کنید و حدود چهار تا پنج جلسه مشاوره تخصصی را طی کنید. این جلسات مشاوره در طول تقریبی ۴۵ روز انجام خواهند شد. در صورتی که هر دو زن و شوهر به طلاق اصرار داشته باشند، گواهی عدم انصراف از طلاق از مرکز مشاوره و غربالگری دریافت میشود. با استناد به این گواهی، دادخواست طلاق توافقی در دفتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت میشود. توجه داشته باشید که حتی اگر شما دارای وکیل طلاق توافقی باشید یا به وکیل وکالت داده باشید، شما و همسرتان متقاضی، الزام به شرکت در جلسات مشاوره دارید. به استثنای موارد خاص، مرکز غربالگری گواهی عدم انصراف را بدون مشاوره صادر نمیکند، مگر اینکه شما و همسرتان هر دو یا یکی از شما خارج از کشور باشید. اما باید توجه داشته باشید که این موارد نادر هستند. این روش در حال حاضر در سراسر ایران اجرا میشود.
روش دوم ثبت طلاق توافقی در تهران و برخی از شهرهای ایران، و همچنین روش اکثر وکلای دادگستری، این است که دادخواست طلاق توافقی توسط مرد یا زن در دفتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت میشود. در این روش فعلاً نیازی به مشاوره اجباری در تهران وجود ندارد. بنابراین، اگر زن و شوهر به یک وکیل برای طلاق توافقی مراجعه کنند و نخواهند به مشاوره مراجعه کنند، از این روش استفاده میشود و نیازی به حضور زوجین در دادگاه نیست. زمان دریافت رای طلاق در این روش حدوداً بین ۱۰ تا ۳۰ روز کاری است. در این روش، دادخواست یک طرفه به شعبه دادگاه خانواده وکلای زوجین (خواهان و خوانده) ارسال میشود و وکلای طرفین توافق را به دادگاه اعلام میکنند. وکیل طرف پایه در ابتدای مراجعه زوجین، اقدام به ثبت طلاق توافقی کرده و به امضاء آنها میرساند.
مدارک لازم برای طلاق توافقی در این روش شامل عقدنامه (رونوشت)، شناسنامه و کپی کارت ملی زوجین (زن و شوهر) است. اگر زن یا مرد وکالت در طلاق (حق طلاق) داشته باشند، ارائه اصل وکالت نیز الزامی است. اگر شما به دنبال طلاق توافقی بدون وکیل هستید، ابتدا باید در سامانه و سایت تصمیم ثبت نام کنید.برای اطلاع از هزینه وکیل طلاق با ما در ارتباط باشید.
بعد از دریافت پیامک، در صورتی که زمان رسیدگی در پیامک مشخص نشده باشد، زوجین یا وکلای آنها باید در اولین فرصت به شعبه مربوطه مراجعه کنند. لازم به ذکر است که طبق قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۹۱/۱۲/۱، داوری در مورد طلاق حذف شده است. آنچه در اینجا ارائه میشود، صرفاً رویه قضایی طلاق توافقی در دادگاههای خانواده تهران است. در روش دوم که در بالا ذکر شد، یعنی تبدیل طلاق یکطرفه به توافقی، دادگاه ارجاع به داوری صادر میکند و این کار به صورت تشریفاتی و سریع با پرداخت هزینه مربوطه به واحد داوری دادگاه توسط وکلای طرفین انجام میشود.
در واحد داوری دادگاه، به طور همزمان با پرسش از دلایل طلاق، توافقات مالی و غیرمالی زوجین درباره مهریه، اجرت المثل، نفقه، حضانت فرزندان و جهیزیه در نظر گرفته و مکتوب میشود. سپس این توافقات به امضای زوجین یا وکلای آنها میرسد. پس از انجام مشاوره و اخذ توافقنامه، به شعبه مربوطه مراجعه میشود. رویه دادگاهها در این مورد ممکن است متفاوت باشد، بعضی از شعبهها رای را در همان روز یا حداکثر یک یا دو روز بعد صادر میکنند و بعضی دیگر جلسه دادگاه و رسیدگی تشکیل میدهند.
به طور خلاصه، اگر از سامانه تصمیم استفاده شود و با اصرار زن و شوهر به طلاق، گواهی عدم انصراف از طلاق صادر میشود و سپس زوجین با حضور وکیل یا بدون وکیل، ثبت طلاق توافقی را در دفتر خدمات الکترونیک قضایی انجام و اقدام به “ثبت طلاق توافقی” میکنند. پس از تعیین شعبه، بدون داوری دادگاه، در مدت زمان کوتاه، رای طلاق صادر خواهد شد.
بدانید که هر سردفتری که بدون رای دادگاه اقدام به ثبت طلاق توافقی کند، برای همیشه از انجام شغل سردفتری محروم خواهد شد. اما از سال ۱۳۹۸ تا به امروز، برای هر دفتر ثبت طلاق توافقی در هر استانی، سهمیهای تعیین شده است که در یک سال فقط اجازه ثبت این تعداد طلاق را میدهد. به همین دلیل، در انتهای سال معمولاً سهمیه بسیاری از دفاتر ثبت طلاق تکمیل میشود و در برخی موارد به بهانهی این موضوع، دفاتر سودجویی حاکم میشود که پول بیشتری از زوجین دریافت کنند. شما میتوانید از طریق لینکی که توسط قوه قضاییه ارائه شده است، دفتر ثبت طلاق نزدیکترین به محل اقامت خود را پیدا کنید.
بعد از دریافت رای، نوبت به ثبت طلاق توافقی در یکی از دفاتر رسمی طلاق دریافت میشود. در این مرحله، زوجین یا هر کدام از آنها میتوانند وکیل را اختیار کنند و خودشان حضور نیابند.
حضور زوجین یا وکلای آنها برای ثبت طلاق الزامی است و زن باید آزمایش عدم بارداری را از یکی از آزمایشگاهها اخذ و به دفترخانه تحویل دهد. همچنین، در بعضی از مجتمعهای قضایی تهران، آزمایشگاه تاسیس شده است و زن باید به آنجا همراه با یک قطعه عکس حاضر شود.
پس از امضا دفاتر مربوط به طلاق و اجرای صیغه طلاق، اصل عقدنامه به سردفتر تحویل داده میشود و ایشان با امضا و مهر شناسنامهها، همان روز یا ظرف چند روز، طلاقنامه را به زن تحویل میدهد.
مدت زمان و اعتبار رای دادگاه، که گواهی عدم امکان سارش نامیده میشود، از زمان صدور سه ماه یا معادل ۹۰ روز است. بعد از این مدت، رای از اعتبار خارج میشود. امکان ثبت طلاق در هر محضری در هر شهر وجود دارد و مهم نیست که رای دادگاه مربوط به کدام شهر باشد. شرایط ثبت طلاق در محضر عبارتند از: عدم حضور زن در عادت ماهانه و امضای دو شاهد بر سند طلاق. همچنین، امکان دریافت رونوشت از سند طلاق نیز وجود دارد، حتی به دفعات.
طلاق توافقی، نوعی از طلاق است که زوجین بر اساس توافق مشترک، تمایل دارند از هم جدا شوند و مسائل مرتبط به زندگی زناشویی مانند مهریه، نفقه، حضانت فرزندان و سایر موارد را با توافق کتبی تنظیم کنند. برای ثبت طلاق توافقی، رویههای مشخصی در دادگاههای خانواده وجود دارد. زوجین میتوانند با حضور خود یا با نیایش وکیل، دادخواست طلاق توافقی را در دفتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت کنند. مراحل ثبت طلاق توافقی شامل امضای توافقنامه، مشاوره تخصصی در مدت زمان مشخص، اخذ گواهی عدم انصراف از طلاق، ارجاع به داوری در بعضی موارد، ثبت در دفتر رسمی طلاق و دریافت رای طلاق میباشد.
حضور زوجین یا وکلای آنها در مراحل ثبت طلاق توافقی ضروری است، اما در برخی موارد مشخص شده، امکان دریافت گواهی عدم انصراف بدون حضور زوجین در مشاوره وجود دارد.پس از ثبت طلاق توافقی و انجام مراحل مربوطه، رای طلاق صادر میشود و این رای برای مدت معینی اعتبار دارد. پس از انقضای اعتبار رای، لازم است در صورت نیاز، مراحل ثبت طلاق را مجدداً طی کرد.