شناسنامه و گواهی فوت متوفی
پس از این که شخصی فوت میکند مراتب از سوی اداره ثبت احوال پیگیری و ثبت خواهد شد. شناسنامه متوفی را باطل میکنند و گواهی فوت صادر میشود. برای انحصار وراثت لازم است گواهی فوت و کپی برابر اصل آن را با درخواست خود ارائه کنید.
استشهادیه محضری
یکی از مدارک لازم برای انحصار وراثت ارائه استشهادیه محضری است. در این فرم نام تمامی وراث باید درج شود. ۲ شاهد که ورثه و متوفی را میشناسند باید در یکی از دفاتر اسناد رسمی، فرم را امضا کنند و در دفترخانه امضای آنها گواهی شود.
رسید گواهی مالیات بر ارث
پس از این که شخصی فوت کرد لازم است یک لیست از اموال و دارایی های منقول و غیرمنقولی را که وی دارا بوده است، توسط وراث به اداره دارایی ارائه شود. این لیست باید به اداره دارایی محل سکونت متوفی داده شود و رسید آن را وراث اخذ کنند. سپس آن را با درخواست گواهی انحصار وراثت به دادگاه تحویل دهند.
فتوکپی برابر اصل شناسنامه وراث
کپی برابر اصل شناسنامه از جمله مدارک لازم برای انحصار وراثت است. ورثه باید کپی برابر اصل شناسنامه خود را تهیه کنند و همه ورثه آن را به دادگاه تحویل دهند؛ چراکه این مدرک برای بررسی از طریق مدیر دفتر دادگاه ضروری به حساب میآید.
ارائه دادخواست
بعد از تهیه مدارک لازم برای انحصار وراثت لازم است شخص متقاضی دادخواستی را مبنی بر صدور گواهی انحصار وراثت تنظیم کرده و با مدارکی که آنها را نام بردیم به دادگاه تحویل دهد.
تشریفات دادرسی بعد از ارائه دادخواست
پس از اینکه دادگاه اسناد و مدارکی که ارائه کردهاید را بررسی و ملاحظه کرد با هزینهای که شخص متقاضی باید پرداخت کند، درخواست او در یکی از روزنامههای کثیرالانتشار یا محلی باید چاپ و آگهی شود. پس از اینکه یک ماه از انتشار آگهی گذشت، در صورتی که شخصی به آن اعتراضی نداشته باشد، بدون تشکیل جلسه رسیدگی یا دعوت از وراث، گواهی انحصار وراثت که در آن مشخصات، تعداد ورثه و سهم هر کدام از ماترک درج شده، صادر خواهد شد. به شما پیشنهاد میکنیم برای انحصار وراثت و تهیه مدارک لازم برای انحصار وراثت از وکیل استفاده کنید. چرا که اگر از یک وکیل خبره برای انحصار وراثت کمک بگیرید مراحل کار سریعتر تمام میشود و دیگر نیازی به رفت و آمدهای خسته کننده نخواهید داشت.
نکات مهم در گواهی انحصار وراثت
از جمله مهمترین نکاتی که برای گواهی انحصار وراثت باید آنها را بدانید موارد زیر هستند:
- در صورتی که در زمان فوت نطفهای منعقد گردد جنین هم جزء وراث بوده و لازم است در دادخواست مربوطه برای انحصار وراثت به این موضوع اشاره شود.
- اگر کسی که متقاضی انحصار ورثه است نام ۱ یا چند نفر از وراث را در دادخواستی که برای گواهی انحصار وراثت ارائه میکند، قید نکرده و نامی از آنها را نیاورد، کار او کلاهبرداری بوده و وراث میتوانند از وی شکایت کنند.
- اگر برای محجور قیمی تعیین نشود دادستان میتواند به درخواست گواهی انحصار وراثت اعتراض داشته باشد.
- در صورتی که ماترک برجای مانده ارزشی بیشتر از ده میلیون ریال نداشته باشد انتشار آگهی ضروری نخواهد بود. در این صورت دادگاه اسناد را بررسی کرده و طبق مدارک تصمیم میگیرد چگونه انحصار وراثت انجام شود.
- در ارتباط با وراث روستاییان در صورتی که ماترک از ۱۰ میلیون ریال ارزشی بالاتر داشته باشد آگهی یک بار و در یک روز در اماکن عمومی و معابر روستای محل اقامت متوفی منتشر و نصب خواهد شد و نیازی به نشر آگهی در روزنامهها وجود نخواهد داشت.
هزینه انحصار وراثت
هزینهای که برای انحصار وراثت باید پرداخت شود با توجه به اینکه شما قصد دارید از وکیل انحصار وراثت استفاده کنید یا نه متفاوت خواهد بود. هزینه وکیل انحصار وراثت نقش بسیار مهمی در تعیین مبالغ پرداختی برای انحصار وراثت خواهد داشت. هزینه ای که باید برای انحصار وراثت به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی پرداخت کنید، حدود ۲۰۰ هزار تومان است و دولت هم سهمی از انحصار وراثت نخواهد داشت.
سخن پایانی
در این مقاله مدارک لازم برای انحصار وراثت را بررسی کردیم و در خصوص هرکدام نکاتی را یادآور شدیم. اگر بخواهید کار انحصار وراثت به راحتی و بدون مواجه شدن با مشکلی انجام شود بهتر است با کارشناسان و مشاوران ما در گروه وکلای فراز ارتباط برقرار کنید تا بتوانند به شما راهنمایی های لازم را در این زمینه ارائه کنند. فراموش نکنید بدون ارائه مدارک و گذراندن مراحل نمیتوانید گواهی انحصار وراثت را دریافت کنید. تکلیف تقسیم ارث و میزان سهم هر کدام از ورثه زمانی مشخص خواهد شد که شما گواهی انحصار وراثت را در دست داشته باشید؛ بنابراین پیشنهاد ما به شما این است که حتماً از وکلای گروه وکلای فراز استفاده کنید و با کمک آنها کار خود را به راحتترین شکل ممکن انجام دهید.