مدارک لازم برای انحصار وراثت
برای این که کار انتظار وراثت شما به درستی پیش برود لازم است تا مدارکی را همراه داشته باشید که مهمترین آنها موارد زیر هستند:
- گواهی فوت
- استشهادیه محضری
- شناسنامه متوفی
- عقدنامه یا شناسنامه همسر متوفی
- شناسنامه و کارت ملی وراث
- وصیت نامه در صورت وجود
مراحل انحصار وراثت
مدت زمان انحصار وراثت بعد از فوت را بیان کردیم و بهتر است در خصوص مراحل آن هم صحبت کنیم. انحصار وراثت مراحلی دارد که هرکدام با توجه به این که شما می خواهید خودتان اقدام به انجام آنها کنید یا از طریق یک وکیل ماهر روند کار را طی کنید زمان آنها متفاوت خواهد بود. اما به صورت کلی برای انحصار وراثت لازم است مراحل زیر را انجام دهید:
مراجعه به شورای حل اختلاف
در اولین مرحله برای انحصار وراثت لازم است به شورای حل اختلافی مراجعه کنید که آخرین شهر محل سکونت متوفی بوده است. گواهی فوت را به همراه خود داشته باشید تا در زمان مراجعه به شورای حل اختلاف وقتتان خیلی گرفته نشود.
تایید وراث
با مراجعه به یکی از دفاتر اسناد رسمی باید تایید وراث صورت بگیرد. حتماً دو شاهد که وراث را می شناسند باید در آنجا حضور داشته باشند. فرمی را که دفترخانه به شما می دهد را باید پر کنید و فراموش نکنید اصل و کپی شناسنامه گواهی فوت و کپی کارت ملی تمامی وراث را باید به همراه داشته باشید. حضور شاهد برای این است که شهادت دهند نسبت هایی که در فرم پر شده واقعی است؛ سپس دفتردار شهادت نامه را تنظیم کرده و برای انجام باقی کارها باید به شورای حل اختلاف دوباره مراجعه کنید.
تعیین مالیات بر ارث
تمام چیزهایی که از متوفی به جای مانده لازم است در یک لیست قید شوند. تمامی اموال منقول و غیرمنقول را باید در آن ذکر کرده و برای تعیین تکلیف مالیاتی به اداره دارایی مراجعه کنید. با توجه به اینکه هر شخص چه نسبتی با متوفی دارد، مالیاتی برای آن تعیین خواهد شد. بعد از پرداخت یک رسید از طرف اداره دارایی به شما ارائه می شود که باید آن را به شورای حل اختلاف بدهید.
مراجعه به شورای حل اختلاف
یکی از وراث یا وکیل آنها می تواند با مدارک زیر به شورای حل اختلاف مراجعه کند:
- دادخواست گواهی انحصار وراثت
- گواهی فوت
- گواهی مالیات بر ارث
- کپی برابر اصل شناسنامه همسر متوفی
- کپی و اصل شناسنامه تمام وراث
- فرم مخصوصی که در دفتر اسناد رسمی امضا شده است.
انتشار آگهی
برای اینکه مطمئن شوند کسی به غیر از اشخاصی که در فرم پر شده در دفتر اسناد رسمی، جزء ورثه نیست یک آگهی در روزنامه های کثیرالانتشار چاپ خواهند کرد. پس از اینکه یک ماه از آگهی گذشت و شخصی خود را ورثه معرفی نکرد گواهی انحصار وراثت صادر خواهد شد.
آیا انحصار وراثت اجباری است؟
همانطور که می دانید انحصار وراثت یعنی تعیین اینکه هر شخصی چقدر از ماترک متوفی را به ارث خواهد برد. شما بدون انحصار وراثت نمی توانید به فروش یا تقسیم و انتقال اموال متوفی اقدام کنید؛ بنابراین انحصار وراثت موضوعی اجباری بوده که باید انجام شود وگرنه هیچ کدام از کارهایی که در زمینه نقل و انتقال ماترک صورت می گیرد قانونی نیست.
حضور تمام وراث برای انحصار وراثت لازم است؟
در صورتی که برای انحصار وراثت از وکیل استفاده کنید لزومی ندارد که همه ورثه برای انحصار وراثت حضور داشته باشند. ارائه یک وکالت به وکیل برای انحصار وراثت موجب شده تا لزومی به رفت و آمده وراث نباشد. اگر می خواهید “مدت زمان انحصار وراثت بعد از فوت” خیلی طول نکشد به شما پیشنهاد می کنیم همانطور که برای طلاق از وکیل طلاق استفاده می کنید برای انحصار وراثت که موضوعی بسیار با اهمیت است هم از یک وکیل خوب و حرفه ای در این زمینه استفاده کرده و کارها را به او بسپارید.
سخن پایانی
مدت زمان انحصار وراثت بعد از فوت با کمک وکیل می تواند خیلی کوتاه شود. هزینه ای که بابت کمک گرفتن از وکیل انحصار وراثت می پردازید همچون هزینه وکیل طلاق مقرون به صرفه است و ارزشش را دارد که دیگر شما راهی مسیر دادگاه و پیچ و خم هایی که دارد نشوید. در این مطلب سعی کردیم هر آنچه در خصوص زمان انحصار وراثت بعد از فوت خود را برای شما بیان کنیم. اگر در این خصوص باز هم نیاز به راهنمایی دارید می توانید با مشاوران ما در گروه وکلای فراز ارتباط برقرار کنید تا به شما راهنمایی های لازم را ارائه کنند.