طلاق توافقی معمولاً در شرایطی واقع میشود که زن و مرد به طور مشترک و کاملاً توافقی تصمیم به جدایی میگیرند. گاهی اوقات زوج و زوجه با هم صحبت میکنند و به اتفاق نظری در مورد جدایی و پایان زندگی مشترکشان میرسند. در چنین شرایطی، طلاق توافقی انجامپذیر است. منظور از طلاق توافقی این نیست که زن و مرد هر دو قبول کنند که از همدیگر جدا شود، بلکه زوجین باید در مورد مسائل مهمی همچون مهریه، اجرتالمثل، نفقه و حضانت فرزندان به توافق برسند. طلاق توافقی تشریفات و مراحل خاص خودش دارد که در این مطلب قصد داریم به معرفی آن بپردازیم. در صورتی که قصد دارید بیشتر با طلاق توافقی و مراحل آن آشنا شوید توصیه میکنیم با ما همراه باشید:
آشنایی با مراحل طلاق توافقی
مرحله اول: با همدیگر صحبت کنید
در مرحله اول، زن و مرد باید با یکدیگر صحبت کنند و به این نتیجه برسند که قصد طلاق آنها جدی است. گاهی اوقات ممکن است زوجین بر سر مسائل ناچیزی به جدال با یکدیگر بپردازند و تصمیم به طلاق بگیرند، اما پس از گذشت مدت کوتاهی که عصبانیتشان فروکش کرد، نظر آنها تغییر پیدا کند.
در مواردی دیده میشود که زوجین حتی قادر به صحبت کردن با یکدیگر نیستند و برای تصمیمگیری در مورد آینده زندگی مشترکشان باید نزد فرد کاربلد و عاقلی بروند. در چنین مواردی معمولاً مراجعه به یک مشاور خانواده به آنها پیشنهاد میشود، بنابراین در ابتدا سعی کنید تمام مشکلاتتان را حل کنیم، اگر چنین امکانی برای زوجین وجود نداشت مسئله طلاق مطرح میشود.
مرحله دوم: آیا شرایط طلاق توافقی را دارید؟
طلاق توافقی به معنای توافق زوجین بر سر مسائل پراهمیت زندگی مشترکشان است که بدون آنها امکان جدایی به صورت توافقی وجود ندارد، بنابراین زن و مرد قبل از اقدام به طلاق توافقی، باید با همدیگر صحبت کنند و در مورد چنین شرایطی به توافق برسند.
به عنوان مثال، اگر شما، هم مهریه میخواهید و هم حق حضانت فرزندانتان را میطلبید اما همسرتان شرط بخشش مهریه در مقابل حق حضانت فرزندان را برای شما تعیین کرده است، شما شرایط طلاق توافقی را ندارید! در طلاق توافقی زوجین باید در مورد تمامی این مسائل به توافق رسیده باشند. در این مرحله سوالی مطرح میشود که مسائل پراهمیت برای زوجین قبل از اقدام به طلاق توافقی که باید در مورد آنها به اتفاق نظر رسیده باشند، کدامند؟
مهریه
مهریه همواره به عنوان یکی از چالشبرانگیزترین موضوعات در دعاوی خانوادگی بوده است. زن و مرد باید قبل از طلاق توافقی در مورد مهریه با یکدیگر صحبت کنند و به توافق برسند. ممکن است زوجه مهریهاش را در قبال حق حضانت فرزندانش ببخشد. در مواردی نیز بسته به شرایط، زوجه قسمتی از مهریهاش را میبخشد یا اینکه تمام آن را مطالبه میکند. در صورتی که زن و مرد در مورد مهریه به توافق رسیده باشند، دادگاه در این باره دخالتی نمیکند. البته توافق زن و مرد باید کاملاً قانونی بوده و ثبت شود.
نفقه
حتما میدانید که در طول دوران ازدواج، مرد وظیفه دارد نفقه زن را بپردازد و منظور از نفقه، تامین نیازهای زن از قبیل خوراک، پوشاک، مسکن، نیازهای درمانی، بهداشتی و … است، اما اصولا پس از وقوع طلاق مرد هیچ گونه وظیفه یا مسئولیتی در قبال پرداخت نفقه زن ندارد. پس از وقوع طلاق، مرد باید نفقه فرزندان را بپردازد. در مورد نفقه زن پس از طلاق نیز دو شرایط ویژه وجود دارد. اولاً زمانی که زن باردار باشد تا زمانی که وضع حمل کند، مرد وظیفه پرداخت نفقه او را دارد. پس از از اینکه فرزند به دنیا آمد، مرد در قبال زن هیچ گونه مسئولیتی از لحاظ پرداخت نفقه ندارد، اما باید همچنان نفقه فرزند را پرداخت کند.
مورد دوم زمانی است که طلاق رجعی است. در طلاق رجعی، زن وظیفه دارد تا پایان مدت عده در محل سکونت مرد حضور داشته باشد و مرد نیز وظیفه پرداخت نفقه او را برعهده دارد. پس از پایان مدت عده، دیگر مرد وظیفه ندارد نفقهای را به زن بپردازد. در صورتی که طلاق بائن باشد، نیازی به پرداخت نفقه نیست.
اجرتالمثل
از آنجایی که معمولاً مبلغ اجرتالمثل بسیار اندک است و مبلغ آن قابل مقایسه با مبلغ نفقه و مهریه نیست، معمولا توجه کمتری به اجرتالمثل میشود. به همین دلیل ممکن است اطلاعات چندانی در این باره نداشته باشید و این سوال برای شما پیش آید که منظور از اجرتالمثل چیست؟ اجرتالمثل را میتوان حقالزحمهای تعریف کرد که زن بابت کارهایی که وظیفه انجام آنها را نداشته است، دریافت میکند. در صورتی که زوجه در زندگی مشترک خود کارهایی را به جز وظایف خود انجام داده باشد، مستحق دریافت پاداشی به نام اجرتالمثل است.
حضانت فرزندان
حضانت فرزندان شاید مهمترین و اولین موضوعی باشد که همسران باید در مورد آن به توافق برسند. معمولاً حضانت فرزندان دختر و پسر تا هفت سالگی با مادر است و پس از آن تا زمان بلوغ بر عهده پدر گذاشته میشود. اما در صورتی که زن و مرد در این باره به توافق دیگری برسند،؛ این توافق برای دادگاه قابل احترام است و دادگاه دخالتی در این رابطه نمیکند.
استرداد جهیزیه
بهتر است بدانید که بر اساس قوانین کشور، تهیه جهیزیه از آنجایی که مربوط به بحث نفقه میشود بر عهده زن نیست، اما بنا به رسم و رسومهای قدیمی که بین ایرانیان رواج یافته است، خانواده دختر در ابتدای زندگی مشترک اسباب و اثاثیه و لوازمی را تحت عنوان جهیزیه برای او تهیه میکنند. در زمان طلاق، زن میتواند نسبت به استرداد جهیزیه اقدام کند و از آنجایی که جهیزیه را زن تهیه کرده است، بنابراین حق مالکیت آن با زن است و هر زمان که لازم بود میتواند نسبت به دریافت آن تصمیم بگیرد. از این رو، استرداد جهیزیه نیز یکی از موضوعات مهمی است که زوجین قبل از تحقق طلاق توافقی باید در مورد آن به اتفاق نظر برسند.
همانطور که ذکر شد، یکی از مراحل طلاق توافقی به توافق رسیدن زوجین در مورد هر یک از موارد ذکر شده است. قبل از درخواست طلاق توافقی زوجین باید در مورد حق حضانت فرزندان، نفقه و مهریه، همچنین استرداد جهیزیه به توافق رسیده باشند.
مرحله سوم: مدارک مورد نیاز را تحویل وکیل دهید
در این مرحله باید یک وقت حضوری بگیرید و به دفتر وکیلی که انتخاب کردهاید مراجعه کنید. در اینجا ممکن است یک سوال برای شما پیش آید که مدارک موردنیاز برای طلاق توافقی چیست؟ اصل سند ازدواج، کپی کارت ملی زن و مرد و اصل شناسنامه زن و مرد، مدارکی هستند که به هنگام درخواست طلاق توافقی باید ارائه دهید. در صورتی که اصل سند را در دسترس ندارید، برای درخواست طلاق توافقی میتوانید رونوشت آن را از طریق دفترخانه محل انعقاد عقد نکاح درخواست کرده و دریافت نمایید.
مرحله چهارم: مکتوب کردن توافقات
یکی دیگر از مراحل طلاق توافقی، این است که زن و مرد توافقات خود را در رابطه با استرداد جهیزیه، مهریه، حضانت فرزندان، اجرتالمثل و نفقه، مکتوب و ثبت کنند. زمانی که زن و مرد توافقات خود را بررسی و مکتوب کردند نوبت به آن میرسد که صورتجلسهای توسط وکیل تنظیم شود و زوجین آن را تایید و امضا کنند.
مرحله پنجم: انجام اقدامات بعدی توسط وکلا
در این مرحله نیز اقدامات و تشریفات بعدی توسط وکیل مرد و زن انجام میشود و حضور در جلسات مشاوره نیز بدون نیاز به حضور زن و مرد خواهد بود.
مرحله ششم: ارائه گواهی عدم بارداری
در این مرحله، زوجه موظف است در آزمایشگاه حضور پیدا کند و گواهی عدم بارداری را پس از انجام تست بارداری تحویل دادگاه دهد. البته لازم به ذکر است که برخی از دادگاهها انجام تست بارداری را، زمان اجرای صیغه طلاق تعیین میکنند. در چنین شرایطی دیگر نیاز به حضور زوجه برای انجام تست بارداری و ارائه گواهی عدم بارداری نیست. در آخرین مرحله طلاق توافقی، دادگاه حکم و گواهی عدم امکان سازش را صادر کرده و تحویل زن و مرد میدهد. زوجین با دریافت این گواهی میتوانند به دفترخانه طلاق مراجعه کرده و طلاقشان را به صورت رسمی در دفترخانه مشخص شده ثبت کنند.
گروه وکلای فراز آماده است تا به تمامی سوالات شما عزیزان در رابطه با شرایط و مراحل طلاق توافقی پاسخ دهد. این گروه با وکیل خانم و آقای خبره و متخصص خود همواره آماده خدمترسانی به شما و حل پروندههای حقوقیتان است.
زن و مرد در طلاق توافقی بر سر چه مسائلی باید به اتفاق نظر برسند؟
استرداد جهیزیه، نفقه، حضانت فرزندان، اجرتالمثل و مهریه
مدارک مورد نیاز برای وقوع طلاق توافقی کدامند؟
کپی و اصل کارت ملی، عقدنامه یا رونوشت آن
در صورتی که پس از صدور گواهی رای طلاق توافقی، مرد پشیمان شود آیا زوج میتواند طلاق بگیرد؟
بله مرد بدون حضور زن میتواند به دفاتر ثبت طلاق مراجعه کرده و طلاق بگیرد.
سخن آخر
طلاق توافقی تصمیمی است که ممکن است زن و مرد برای پایان زندگی مشترکشان بگیرند. طلاق توافقی طی مراحلی انجام میشود. یکی از مهمترین مراحل آن به توافق رسیدن زوجین در مورد مسائل مهمی چون حضانت فرزندان یا مهریه است. در این مطلب سعی کردیم شما را با مراحل طلاق توافقی آشنا سازیم تا در صورت اقدام به توافق برای طلاق به مشکل بر نخورید.