مراحل استرداد جهیزیه چگونه است؟

جهیزیه یا جهاز معمولا بخشی از وسایل زندگی است که طبق رسم و رسومات بیشتر مناطق ایران در هنگام ازدواج توسط زن برای شروع زندگی به خانه مرد آورده می شود. البته قانون هیچ تعریفی درباره جهیزیه ارائه نمی کند و تکلیفی نیز برای خانواده دختر ایجاد نمی کند. یعنی خانواده زن هیچ تکلیفی مبنی بر تهیه جهیزیه ندارند. اما تهیه جهیزیه توسط خانواده زن تبدیل به یک عرف پذیرفته شده در میان مردم ایران شده است. اما آنچه اهمیت دارد ان است که استرداد جهیزیه چیست و چگونه انجام می شود؟ در ادامه این مقاله بیشتر به این موضوع می‌پردازیم.

مراحل استرداد جهیزیه

برای اطلاع از شرایط وکیل طلاق روی لینک زیر کلیک کنید

وکیل طلاق

مراحل استرداد جهیزیه

بیشتر مواقع بعد از اینکه زوجین به اختلاف بر می خورند و اقدام به طلاق می کنند، زن خواهان استرداد جهیزیه است و رضایت ندارد که وسایلی که برای زندگی مشترک تهیه کرده است در خانه مرد باقی بماند. عموما خانم ها با استناد به لیست یا سیاهه جهیزیه وسایل خانه را بدون اجازه قانونی از خانه خارج می کنند که این امر ممکن است به ضرر آنها تمام شود و یا حتی محکوم به سرقت شوند. لازم است بدانیم استرداد جهیزیه چگونه انجام می شود؟ چه مدارکی نیاز دارد؟ و به چه روش هایی انجام می شود؟

برای استرداد جهیزیه ابتدا باید در دادگاه خانواده اقدام به طرح دعوی و دادخواست استرداد جهیزیه نمایید. بعد از طرح دادخواست و ارائه مدارک لازم جلسه دادگاه تشکیل خواهد شد. پس از طی مراحل دادگاه و صدور رای نسبت به استرداد جهیزیه می توانید با حضور مامور اجرای احکام و یا مامور کلانتری که حکم استرداد جهیزیه را در دست دارد اقدام به جا به جایی جهیزیه نمایید. توجه داشته باشید که چنانچه بدون داشتن رای دادگاه اقدام به جا به جایی جهیزیه نمایید ممکن است به سرقت محکوم شوید. برای طی شدن این مراحل بهتر است از یک وکیل طلاق مشورت بگیرید.

برای طرح دادخواست در حال حاضر باید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نمایید. در شهرستان هایی که فاقد دفاتر الکترونیک قضایی هستند می توانید به دادگاه عمومی محل مراجعه کنید.


همه چیز درباره استرداد جهیزیه

مدارک مورد نیاز برای دادخواست استرداد جهیزیه چیست؟

برای اینکه دادخواست استرداد جهیزیه در دادگاه رسیدگی شود باید مدارکی ضمن دادخواست به دادگاه تقدیم شود. این مدارک عبارت است از:

  • شناسنامه و کارت ملی خواهان
  • عقدنامه یا کپی مصدق عقدنامه که از دفتر ازدواج اخذ شده است.
  • سیاهه جهیزیه یا لیست اموالی که به امضا شوهر رسیده باشد ( در صورت وجود)
  • فاکتور اجناس ( در صورت وجود )
  • شهادت شهود یا استشهادیه ( در صورتی که سیاهه یا فاکتور وجود نداشته باشد)

مدارک مورد نیاز برای دادخواست استرداد جهیزیه

نقش سیاهه جهیزیه در فرآیند استرداد جهیزیه چیست؟

یکی از مهم‌ترین مدارک برای اثبات مالکیت جهیزیه، سیاهه جهیزیه است. این سند شامل لیست کاملی از اقلام جهیزیه به همراه مشخصات آنهاست و در هنگام تحویل جهیزیه توسط خانواده عروس به داماد یا نماینده او تهیه می‌شود. سیاهه جهیزیه باید به امضای دو طرف برسد تا اعتبار قانونی داشته باشد.

نقش سیاهه جهیزیه در فرآیند استرداد جهیزیه چیست؟

مراحل قانونی و دادخواست استرداد جهیزیه شامل چیست؟

در صورتی که زوجین نتوانند در مورد استرداد جهیزیه به توافق برسند، زوجه می‌تواند از طریق مراجع قانونی اقدام کند. برای این کار، او باید دادخواستی برای استرداد جهیزیه به دادگاه خانواده ارائه دهد و مدارک لازم را ضمیمه کند. دادگاه پس از بررسی مدارک و شنیدن اظهارات طرفین، در مورد استرداد جهیزیه تصمیم‌گیری می‌کند.

مراحل قانونی و دادخواست استرداد جهیزیه شامل چیست؟

استرداد جهیزیه بدون سیاهه اموال

همانطور که اشاره شد سیاهه لیست اجناس جهیزیه است که به امضای شوهر و خانواده وی می رسد. سیاهه بهترین مدرک برای دادخواست استرداد جهیزیه است. اما اگر سیاهه تهیه نشده بود یا در جریان زندگی مفقود شده بود چه کار کنیم؟

در نبود سیاهه جهیزیه بهترین مدرک فاکتور اجناسی است که برای جهیزیه خریداری شده است. پس دقت داشته باشید که حتما در زمان خرید اجناس برای جهیزیه حتما فاکتور معتبر به نام خود از فروشنده دریافت کنید و در حفظ و نگهداری آن بکوشید تا در زمان نیاز بتوانید به آن استناد کنید.

درصورتی که فاکتورهای اجناس نیز وجود نداشت می توانید به شهادت شهود استناد کنید. این شهود حتما باید در زمان تحویل جهیزیه یا خرید اجناس حضور داشته باشند و در جریان اجناسی که به عنوان جهیزیه خریداری شده و به خانه شوهر برده شده باشند و علاوه بر آن شرایط شهادت شرعی را داشته باشند.

استرداد جهیزیه بدون سیاهه اموال

نمونه دادخواست استرداد جهیزیه

همانطور که اشاره شد برای اینکه جهیزیه خود را پس بگیرید حتما باید دادخواست استرداد جهیزیه را در دادگاه خانواده طرح نمایید. بهترین روش برای طرح دادخواست مناسب این است که به یک وکیل پایه یک دادگستری متخصص در امور خانواده مراجعه کنید. گروه وکلای فراز بهترین وکلای پایه یک خانواده را به شما معرفی خواهد نمود. همینطور بهتر است در این زمینه هزینه وکیل طلاق را نیز در نظر بگیرید.

در اینجا صرفا یک مورد دادخواست استرداد جهیزیه جهت آشنایی شما عزیزان ارائه می شود:

ریاست محترم دادگاه خانواده…..

سلام علیکم؛

احتراما به استحضار عالی می رساند :

  1. این جانبه…… خواهان دعوی مطابق عقدنامه ازدواج تنظیمی در دفترخانه رسمی شماره ……. زوجه شرعی و دائمی خوانده محترم آقای ……. می باشم.
  2. اکنون که قریب مدت …… سال از زندگی مشترک زناشویی فی مابین می گذرد، خوانده مدتی قبل ضمن تقدیم دادخواست طلاق به مراجع ذی صلاح قضایی، تقاضای جدایی از این جانبه را نموده است.
  3. لذا، با توجه به شرح صورت لیست ( سیاهه) پیوستی تقاضای رسیدگی و صدور حکم مبنی بر استرداد جهیزیه آورده شده به منزل زوج ( خوانده ) را دارد.
  4. بدوا به منظور جلوگیری از انتقال و حیف و میل اثاثیه فوق الاشعار به استناد ماده ۱۰۸ قانون آئین دادرسی مدنی ، صدور قرار تامین خواسته مورد ادعا است.

نمونه دادخواست استرداد جهیزیه

سخن پایانی

قانون در حمایت از حقوق زنان و تضمین مالکیت آن‌ها بر جهیزیه نقش مهمی دارد. با این حال، برای اجرای کامل این قوانین و جلوگیری از سوءاستفاده‌ها، نیازمند آگاهی‌بخشی به جامعه و آموزش حقوقی زوجین هستیم.

در نهایت، امیدواریم با افزایش آگاهی و تغییر نگرش‌ها، شاهد کاهش اختلافات و مشکلات مربوط به جهیزیه باشیم و ازدواج به عنوان یک پیمان مقدس و مبتنی بر عشق و احترام، جایگاه واقعی خود را در جامعه پیدا کند.

5/5 - (4 امتیاز)

مقالات مرتبط

سوالات و نظرات شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره رایگان فراز