روش طلاق توافقی به چه صورت است؟

در روش طلاق توافقی، زن و شوهر قصد جدایی از یکدیگر را دارند و پیش از اقدام به طلاق، در مورد مسائل مالی مانند مهریه، نفقه، اجاره مسکن و تقسیم اموال مشترک و همچنین مسائل غیر مالی مانند حضانت فرزندان پس از طلاق، به توافق می‌رسند. سپس این توافق را به دادگاه ارائه می‌دهند. دادگاه با احترام به این توافق عمل می‌کند و اگر توافق مخالف با قوانین کشور نباشد، رای برای طلاق توافقی صادر می‌شود و به عنوان گواهی عدم امکان سازش شناخته می‌شود.

طلاق توافقی به عنوان ساده‌ترین و کم‌دردسرترین روش طلاق توافقی شناخته می‌شود و به دلیل رسیدگی سریع و سهولت در صدور رای، امروزه رایج‌ترین روش طلاق محسوب می‌شود. همچنین، انجام این نوع طلاق بدون نزاع و درگیری طرفین، احتمال وقوع اختلافات آینده را کاهش می‌دهد.

روش طلاق توافقی به چه صورت است؟

برای اطلاعات بیشتر درباره طلاق توافقی کلیک کنید

طلاق توافقی

مدت زمان طلاق توافقی

تاکنون از آذرماه سال ۹۷ تا سال ۱۴۰۲، روش طلاق توافقی در تهران تغییر کرده است. اگر زوجین تمایل داشته باشند، می‌توانند بدون وکیل و به صورت شخصی مراحل طلاق را طی کنند. ابتدا هر یک یا هر دوی زوجین باید به سامانه نوبت‌دهی طلاق مراجعه کنند و با وارد کردن اطلاعات سجلی، یکی از مراکز غربالگری مشاوره در تهران را انتخاب کنند. سپس مرکز غربالگری آنها را به یکی از مراکز مشاوره تحت نظر بهزیستی استان تهران ارجاع می‌دهد.

جلسات مشاوره حداقل ۴۵ روزه و در ۱ تا ۵ جلسه برگزار می‌شود و تعداد جلسات بستگی به شرایط زوجین و مرکز مشاوره دارد. پس از اخذ گواهی عدم انصراف طلاق، در صورت اصرار به جدایی، دادخواست در دفتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت و به دادگاه خانواده ارسال می‌شود.

بعد از شیوع کرونا، جلسات مشاوره تا حدودی رسمی و محدودتر شده است. هم‌اکنون در تهران، امکان اخذ رای طلاق بدون استفاده از سامانه تصمیم وجود دارد و این موضوع ممکن است تا پایان سال ۱۴۰۲ تغییر کند که در این صورت، اطلاعات مرتبط با شرایط طلاق توافقی بروزرسانی خواهد شد. توضیحات کامل‌تر در ادامه آمده است.


همه چیز درباره روش طلاق توافقی

مرحله اول روش طلاق توافقی

اول از همه، نکته مهمی که باید روشن شود، تمایل نهایی زوجین به خاتمه دادن زندگی مشترک است. در این راستا اگر اختلافی در خصوص مهریه، نفقه، جهیزیه و حضانت فرزندان وجود داشته باشد و یا یکی از زوجین ناراضی باشد، امکان صدور رای توافقی وجود ندارد و توافقی صورت نمی‌پذیرد. بدیهی است که در صورت عدم موافقت یکی از آنها و اصرار طرف دیگر بر طلاق، باید دادخواست طلاق یکطرفه به درخواست زوج یا زوجه به دادگاه ارائه داده شود و بحث توافق منتفی می‌شود.با اطلاع از هزینه وکیل طلاق و هزینه های طلاق توافقی می توانید از وکلای فراز درخواست کنید تا شما را راهنمایی کنند.مرحله اول روش طلاق توافقی

روش طلاق توافقی بدون وکیل

برای مراحل طلاق توافقی بدون وکیل، ابتدا باید در سامانه تصمیم ثبت‌نام کرده و چند جلسه مشاوره تخصصی در مدت حدود ۴۵ روز گذراند. اگر زوجین تمایل به طلاق دارند و هم‌اختلافی در خصوص مهریه، نفقه، جهیزیه و حضانت فرزندان ندارند، امکان صدور رای توافقی وجود دارد و توافقی صورت می‌پذیرد. اما در صورتی که یکی از طرفین اصرار بر طلاق نداشته و اختلافاتی وجود داشته باشد، امکان توافقی وجود ندارد و باید دادخواست طلاق یکطرفه به دادگاه ارائه داده شود.

همچنین، لازم به ذکر است که حتی اگر وکیل طلاق هم داشته باشند، زن و شوهر متقاضی باید الزاماً در جلسه مشاوره حاضر شوند، مگر اینکه مرکز غربالگری بدون مشاوره گواهی عدم انصراف را صادر کند، مثلاً در مواردی که هر دو یا یکی از آنها خارج از کشور باشند. با توجه به اطلاعات فعلی، این روش در سراسر ایران قابل اجرا است، اما ممکن است در آینده نزدیک مدت زمان و تعداد جلسات کاهش یابد.

روش طلاق توافقی با وکیل طلاق توافقی

در روش طلاق توافقی دیگر برای گرفتن رای طلاق توافقی در تهران و برخی از شهرهای ایران، دادخواست طلاق از سوی مرد یا زن به دفتر خدمات الکترونیک قضایی ثبت می‌شود. در این روش، نیازی به مشاوره اجباری در تهران وجود ندارد. اگر زوجین به وکیل طلاق توافقی مراجعه کنند و نخواهند به مشاوره رفت، ناگزیر از این روش برای اخذ رای توافقی استفاده می‌شود که نیازی به حضور زوجین ندارد و زمان اخذ رای در حدود ۱۰ تا ۳۰ روز کاری است. پس از ارجاع دادخواست یکطرفه به شعبه دادگاه خانواده، وکلای زوجین (خواهان و خوانده) به دادگاه اعلام توافق می‌کنند. وکیل پایه یک در ابتدای مراجعه زوجین، توافق‌های آنها را صورت‌جلسه کرده و به امضاء ایشان می‌رساند.روش طلاق توافقی با وکیل طلاق توافقی

مرحله سوم در روش طلاق توافقی

بعد از ارسال پیامک، اگر وقت رسیدگی در پیامک مشخص نشده باشد، زوجین یا وکلای آنها باید در اولین فرصت به شعبه مربوطه مراجعه کنند. با توجه به قانون حمایت خانواده مصوب ۱۳۹۱/۱۲/۱، داوری در طلاق حذف شده است. (آنچه در اینجا ارائه می‌شود صرفاً رویه قضایی طلاق توافقی در دادگاه‌های خانواده تهران است). در “روش طلاق توافقی” که در بالا گفته شد، یعنی تبدیل طلاق یکطرفه به توافقی، دادگاه ارجاع به داوری می‌شود و این کار هم به صورت تشریفاتی، سریع، و با پرداخت هرینه برای واحد داوری دادگاه توسط وکلا انجام می‌شود.

در واحد داوری دادگاه، ضمن پرسش از دلایل طلاق، توافق‌های مالی و غیرمالی زوجین در مورد مهریه و نحوه پرداخت آن، اجرت المثل، نفقه، حضانت فرزندان، و جهیزیه را مکتوب می‌کند که به امضای زوجین یا وکلای ایشان می‌رسد. پس از انجام مشاوره و اخذ توافق‌نامه، به شعبه مراجعه می‌شود. در اینجا رویه دادگاه‌ها متفاوت است؛ بعضی از شعبه‌ها همان روز یا احیانًا یک یا دو روز بعد رای را صادر می‌کنند و بعضی از شعبه‌ها هم جلسه دادگاه و رسیدگی تشکیل می‌دهند.

به صورت خلاصه، اگر از سامانه تصمیم اقدام شده باشد، در نهایت با اصرار زن و شوهر بر طلاق، گواهی عدم انصراف از طلاق صادر می‌شود، و بعد از زن و شوهر با وکیل و بدون وکیل می‌توانند دادخواست طلاق توافقی را در دفتر خدمات قضایی ثبت کنند و پس از تعیین شعبه، بدون داوری دادگاه، در مدت زمان کوتاه، رای طلاق صادر می‌شود.

مرحله آخر روش طلاق توافقی

پس از رای طلاق، نوبت به ثبت طلاق و مراجعه به یکی از دفاتر رسمی طلاق است. در این مرحله هم مثل مراحل قبل، زوجین یا وکلای آن‌ها می‌توانند وکیل اختیار کنند و حضور شخصی نیازی ندارد.

برای ثبت طلاق، حضور زوجین یا وکلای آن‌ها الزامی است و زن باید آزمایش عدم بارداری از یکی از آزمایشگاه‌ها اخذ کند و به دفترخانه تحویل دهد. در بعضی مجتمع‌های قضایی تهران، آزمایشگاه‌های مخصوص طلاق تاسیس شده‌اند. پس از امضا دفاتر مربوط به طلاق و اجرای صیغه طلاق، اصل عقدنامه به سردفتر تحویل داده می‌شود و ایشان با امضا و مهر شناسنامه‌ها، طلاق‌نامه را به زوجه تحویل می‌دهد.

مدت اعتبار رای دادگاه که گواهی عدم امکان سازش نامیده می‌شود، از زمان صدور سه ماه یا معادل ۹۰ روز است. پس از این مدت، رای از اعتبار خارج می‌شود. امکان ثبت طلاق در هر محضری در هر شهری وجود دارد و مهم نیست که رای دادگاه مربوط به کدام شهر باشد. از شرایط ثبت طلاق در محضر این است که زن در عادت ماهانه نباشد و دو شاهد سند طلاق را امضا کنند. همچنین امکان اخذ رونوشت از سند طلاق نیز وجود دارد و به دفعات میسر است.مرحله آخر روش طلاق توافقی

سخن پایانی

درباره روش طلاق توافقی، این نوع طلاق به عنوان یک روش ساده‌تر و کم‌دردسرتر از سایر روش طلاق شناخته می‌شود. در طلاق توافقی، زوجین که قصد جدایی از یکدیگر را دارند، پیش از اقدام به طلاق، به توافق در مورد مسائل مالی و غیرمالی خود می‌رسند. این توافق شامل مواردی نظیر مهریه، نفقه، تقسیم اموال مشترک، حضانت فرزندان و سایر مسائل زندگی مشترک می‌شود. سپس این توافق به دادگاه ارائه می‌شود و در صورتی که با قوانین کشور مطابقت داشته باشد، رای برای طلاق توافقی صادر می‌شود که به عنوان گواهی عدم امکان سازش شناخته می‌شود.

این روش طلاق به دلیل سادگی و سرعت در صدور رای، به عنوان رایج‌ترین و محبوب‌ترین روش طلاق محسوب می‌شود. برخلاف سایر روش‌های طلاق که ممکن است با نزاع و درگیری همراه باشد، طلاق توافقی اختلافات آینده را به حداقل می‌رساند. همچنین، این روش به زن اجازه می‌دهد که از حقوق قانونی خود استفاده کند و مهریه را نپردازد. با توجه به اینکه هر توافقی که توسط زن و شوهر صورت می‌گیرد، قانونی و معتبر است، این روش برای زنان نقطه قوتی به حساب می‌آید. بنابراین، طلاق توافقی به عنوان یک روش موثر و کارآمد در خاتمه زندگی مشترک دو نفر مطرح است.

5/5 - (1 امتیاز)

مقالات مرتبط

سوالات و نظرات شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره رایگان فراز