امکان طلاق به دلیل بیماری روانی زوج
بر اساس قانون اگر مرد به برخی از بیماریهای جسمی یا روانی مبتلا شود؛ زوجه میتواند در دادگاه تقاضای طلاق بدهد. حق طلاق برای زن بر اساس شروط ۱۲ گانه طلاق و بر اساس اثبات عسر و حرج میباشد. بر اساس قانون اگر مرد به جنون مبتلا شود که غیر قابل درمان باشد؛ برای زن حق فسخ به وجود میآید. هنگامی که صحبت از جنون می شود؛ فرقی نمی کند که به صورت موقت این امر برای مرد اتفاق بیافتد یا به صورت دائمی؛ به هر حال زن حق دارد که حتی بعد از ازدواج هم از حق فسخ استفاده کند و به ازدواج پایان بدهد.
به نظر میرسد که منظور از جنون برخی از بیماریهای روانی مانند دو قطبی و روان پریشی باشد. گاهی اوقات از جنون به عنوان افسردگی شیدایی هم نام برده میشود. معمولا این بیماریها به سختی قابل درمان میشوند و در برخی شرایط امکان درمان بیماریهای روانی وجود ندارد. در چنین مواردی همین که زن اثبات کند که در سختی و تنگنا قرار گرفته است؛ دادگاه حکم طلاق را صادر میکند.
طلاق به دلیل بیماری روانی زن
بر اساس ماده ۱۱۲۱ قانون مدنی؛ فرقی ندارد که زن مبتلا به جنون شود یا مرد؛ به هر حال حق فسخ برای هر دو طرف به وجود میآید. اما اگر مرد اثبات کند که همسرش به بیماری روانی دیگری به غیر از جنون مبتلا شده است؛ به طوری که زندگی او را مختل کرده است؛ میتواند در دادگاه تقاضای طلاق بدهد. در این صورت مرد کافی است که دادخواست خود را تسلیم دادگاه کند و از آنجایی که حق طلاق هم با مرد است؛ مراحل طلاق تا اندکی بدون مشکل جلو میرود.
البته توجه به این نکته مهم است که مرد باید در هر صورت حقوق مالی زن را به او پرداخت کند و ابتلای زوجه به بیماری روانی؛ تاثیری در پرداخت حقوق مالی او ندارد. این حقوق شامل مهریه، نفقه، نحله یا اجرت المثل و سایر حقوق مالی میشود. این که نحله چیست یا اجرت المثل باید چگونه به زن پرداخت شود از سوالاتی است که در مقاله دیگری به آن پرداخته شده است که میتوانید به آن مراجعه کنید. در خصوص پرداخت مهریه در ادامه بیشتر توضیح داده شده است.
پرداخت مهریه در صورت طلاق به دلیل بیماری روانی
همانطور که پیش تر به آن پرداختیم، اگر مردی بخواهد همسرش را به دلیل بیماری روانی او، طلاق دهد؛ باید حتما حقوق مالی او را از جمله مهریه پرداخت کند. بر اساس قانون مهریه یکی از اموالی که است که بعد از عقد به زن تعلق دارد و زن مالک آن است. حال اگر مرد قصد داشته باشد همسرش را طلاق بدهد باید آن را پرداخت کند. اما با این حال گاهی اوقات برخی گمان میکنند که اگر زن به بیماری روانی مبتلا شود؛ دیگر نیازی به پرداخت مهریه نیست. در حالی که زن مالک مهریه است که حتی در صورتی که بیمار باشد؛ باز هم مستحق دریافت مهریه است. حتی اگر زن مرتکب خیانت هم بشود؛ بازهم همسرش در هنگام طلاق باید مهریه او را پرداخت کند. بنابراین تفاوتی نمیکند که شما به چه دلیل همسرتان را طلاق میدهید؛ در هر صورت باید مهریه او را پرداخت نمایید.
اثبات بیماری روانی هنگام طلاق به دلیل بیماری روانی
برای طلاق فرقی نمیکند که زن به بیماری روانی مبتلا شده است یا مرد؛ به هر حال باید بیماری روانی به اثبات برسد تا بتوان قاضی دادگاه را قانع کرد تا حکم طلاق را صادر نماید. راههای زیادی برای اثبات بیماری روانی همسر وجود دارد که در ادامه برخی از این موارد بیان شده است:
- مرد یا زن خودش در نزد قاضی بیان کند که بیماری روانی دارد.
- چند نفر شاهد بیماری روانی را شهادت دهند.
- مدارک پزشکی دال بر بیماری روانی همسر وجود داشته باشد.
- گاهی اوقات دادگاه زوج یا زوجه را به معاینه پزشکی ارجاع میدهد که بسیار راحتتر و بهتر بیماری روانی اثبات میشود.
- اگر زوجه در دادگاه به دلیل عسر و حرج تقاضای طلاق داشته باشد؛ ممکن است که دادگاه دستور به تحقیقات محلی هم بدهد.
سخن آخر
در این مقاله در خصوص طلاق به دلیل بیماری روانی یکی از زوجین و امکان طلاق بحث کردیم و در خصوص نحوه اثبات بیماری روانی راههایی بیان شد. در صورتی که نیاز به راهنمایی بیشتری در خصوص این نوع از طلاق دارید؛ میتوانید سوال خود را در بخش کامنتها بپرسید و در سریعترین زمان ممکن است پاسخ دریافت کنید.
سوالات متداول
تفاوت فسخ و طلاق چیست؟ فسخ در موارد نادر و در صورت رعایت شرایطی هم از جانب مرد و هم از جانب زن انجام میشود اما طلاق حق مرد است.
آیا بیماری فیزیکی هم میتواند باعث طلاق شود؟ برخی از بیماریها و امراض اگر به صورت فیزیکی در مرد یا زن ایجاد شود؛ موجبات فسخ نکاح را به وجود می آورد.
آیا امکان طلاق گرفتن از زوج به خاطر بیماری اعصاب و روان امکان پذیر است؟ در صورتی که در دادگاه اثبات شود که این بیماری به حد جنون رسیده است و زوجه در سختی است؛ با ارائه مدارک پزشکی و سایر اسناد و مدارک، امکان طلاق وجود دارد.