دادگاه صالح برای رسیدگی به طلاق توافقی ایرانیان مقیم خارج از کشور
ماده ۱۴ قانون حمایت خانواده مصوب سال ۱۳۹۱ برای طلاق توافقی ایرانیان خارج از کشور اینگونه مقرر می دارد :
« هرگاه یکی از زوجین مقیم خارج از کشور باشد، دادگاه محل اقامت طرفی که در ایران اقامت دارد برای رسیدگی صالح است. اگر زوجین مقیم خارج از کشور باشند ولی یکی از آنان در ایران سکونت موقت داشته باشد، دادگاه محل سکونت فرد ساکن در ایران و اگر هر دو در ایران سکونت موقت داشته باشند، دادگاه محل سکونت موقت زوجه برای رسیدگی صالح است. هرگاه هیچ یک از زوجین در ایران سکونت نداشته باشند، دادگاه شهرستان تهران صلاحیت رسیدگی را دارد، مگر آنکه زوجین برای اقامه دعوی در محل دیگر توافق کنند. »
طبق ماده فوق مشخص است که دادگاه صالح برای رسیدگی به دادخواست طلاق توافقی ایرانیان مقیم خارج از کشور در چند حالت مختلف متفاوت است.
- در صورتی که یکی از زوجین ساکن ایران باشد دادگاه صالح دادگاه محل زندگی طرفی است که در ایران ساکن است.
- در صورتی که هر دو طرف در ایران سکونت موقت داشته باشند دادگاه صالح دادگاه محل سکونت موقت زوجه ( زن ) است.
- چنانچه هیچ یک از طرفین در ایران سکونت نداشته باشند دادگاه شهرستان تهران صالح به رسیدگی است.
- چنانچه طرفین توافقی بر خلاف این ماده داشته باشند و دادگاه دیگری مثلا دادگاه کشور خارجی را برای رسیدگی انتخاب کرده باشند دادگاه صالح دادگاه مورد توافق آنها است.
- چنانچه زوجین دادگاه خارجی را برای رسیدگی انتخاب کنند، باید رای طلاق را در کنسولگری یا سفارت ایران در آن کسور به ثبت برساند و صیغه طلاق اسلامی برای وی صادر شود.
مهریه و حقوق مالی زن در طلاق توافقی ایرانیان مقیم خارج از کشور
مهریه یک حق مالی است که فقه اسلامی و قانون مدنی جمهوری اسلامی برای زن در نظر گرفته است. این حق در کشورهای دیگر به خصوص کشورهای غیر اسلامی شناسایی نشده است و ممکن است چنانچه طلاق توافقی ایرانیان مقیم خارج از کشور در دادگاه خارجی مطرح شود، حقوق مالی زن مثل مطالبه مهریه و اجرت المثل ایام زوجیت مورد تضییع واقع شود . بهترین کار این است که این نوع طلاق در ایران واقع شود تا زن به حقوق خود برسد. اما برای زن و شوهری که مقیم خارج هستند و امکان مسافرت به ایران برای طلاق را ندارند باید چه کنند؟
وکالت در طلاق توافقی ایرانیان مقیم خارج از کشور
بهترین راه برای اینکه طلاق به درستی انجام شود و زن نیز به تمامی حقوق خود از جمله مهریه، مطالبه اجرت المثل، نفقه و … برسد این است که دادخواست طلاق در دادگاه های ایران مطرح شده و رسیدگی شود. برای این کار می توانید به دو وکیل ایرانی وکالت دهید تا در ایران طرح دعوا کرده و رای طلاق را از دادگاه خانواده اخذ کنند.
برای این منظور می توانید با وکلای طلاق گروه وکلای فراز مشورت نمایید.
بهترین راه این است که بعد از انتخاب وکیل و مذاکره و توافق با وکلا به کنسولگری ایران در آن کشور مراجعه نمایید تا بتوانید به وکیل خود در ایران وکالت دهید. البته سامانه میخک نیز برای ارائه خدمات کنسولی به صورت آنلاین و غیر حضوری طراحی شده است. پس طرفین می توانند با مراجعه به سامانه میخک و عضویت در آن به وکیل خود در ایران وکالت دهند.
مدارک لازم برای ثبت دادخواست طلاق در ایران توسط وکیل
برای اینکه وکیل شما در ایران بتواند دادخواست طلاق توافقی ایرانیان خارج از کشور را ثبت نموده و به نتیجه برساند باید مدارکی را به پیوست دادخواست تقدیم دادگاه نماید. این مدارک شامل موارد زیر است:
- شناسنامه
- کارت ملی
- عقدنامه
- توافقنامه طلاق ( در این توافقنامه باید مسائل مختلف از جمله مهریه، نفقه، اجرت المثل، حضانت فرزندان و… تعیین تکلیف شده باشد. )
سخن پایانی
گروه وکلای فراز بهترین وکیل خانواده متخصص طلاق توافقی ایرانیان خارج از کشور را به شما معرفی خواهد نمود. با گروه وکلای فراز تماس بگیرید و در این خصوص از وکلای ما مشاوره حقوقی دریافت نمایید.