متارکه و تفاوت آن با طلاق قانونی و طلاق شرعی
طلاق قانونی به این معناست که زن و شوهر درخواست طلاق خود را با تقدیم دادخواست و ثبت آن در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی شروع میکنند. به این ترتیب به تقاضای آنها در دادگاه رسیدگی میشود و در صورتی که شرایط مورد نیاز را داشتند؛ حکم طلاق صادر می شود. بعد از آن نیاز است که مرد و زن به دفاتر ثبت طلاق مراجعه نمایند و طلاق خود را در آن جا به ثبت رسانند.
بر اساس قانون حمایت از خانواده زن و مردی که قصد دارند که با یکدیگر ازدواج نمایند یا این که از یکدیگر طلاق بگیرند؛ باید طلاق یا ازدواج را به صورت رسمی به ثبت برسانند در غیر این صورت با مجازات حبس و جزای نقدی محکوم می شوند.
طلاق قانونی به روشهای متفاوتی انجام می شود و ممکن است که دادخواست طلاق از طرف زن یا از طرف مرد باشد. حتی طلاق توافقی با توافق زن و مرد هم امکان پذیر است که در مقاله ای جدا گانه در خصوص آن صحبت کرده ایم و می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر مطالعه نمایید.
برخی از افراد به خاطر دلایلی تصمیم میگیرند که طلاق خود را به صورت رسمی به ثبت نرسانند که همانطور که بیان شد؛ به آن طلاق شرعی گفته می شود و معمولا در عرف گفته می شود که زن و شوهر یکدیگر را ترک کرده اند.
طلاق شرعی به این صورت است که زن و مرد بدون این که طلاق را به ثبت برسانند از یکدیگر جدا زندگی میکنند. به عبارتی دیگر آنها از یکدیگر در حضور دو شاهد طلاق گرفته اند اما هنوز آن را به ثبت نرسانده اند.
شروط صحت طلاق شرعی
یکی از عواملی که باید به آن توجه داشته باشید این است که اگر طلاق جاری نشود و زن و شوهر بدون طلاق متارکه نمایند؛ قانون گذار آن را به رسیمت نمی شناسند. در خصوص طلاق شرعی هم باید نکاتی را در نظر داشته باشید. با این که ثبت طلاق الزامی است اما گاهی اوقات و به خاطر دلایلی برخی از افراد قصد می کنند که طلاق خود را صرفا به صورت شرعی انجام دهند. این نوع از در صورت وجود شرایطی که در ادامه گفته می شود، صحت دارد:
- صیغه طلاق در حضور دو نفر شاهد عاقل و بالغ خوانده شود.
- باید صیغه طلاق به صورت صحیح قرائت شود.
- مانعی برای زن وجود نداشته باشد این موانع شامل قاعدگی زن است.
۱۲
متارکه بدون طلاق رسمی یا شرعی و نتایج آن
اگر زن و شوهر به صورت شرعی از یکدیگر جدا شده باشند ولی این جدایی را به ثبت رسمی نرسانده باشند؛ به مجازات و حبس محکوم خواهند شد. گاهی اوقات هم زن و شوهر بدون این که طلاق بگیرند؛ به صورت توافقی زندگی مشترک را ترک می کنند که پیامدهایی دارد که در ادامه در خصوص این نتایج و پیامدها توضیح داده شده است:
- زوجین نمی توانند دوباره ازدواج نمایند. به عبارت بهتر برای ازدواج مجدد، مرد به اجازه دادگاه نیاز دارد و زن نیز فقط با طلاق و طی کردن مدت عده می تواند ازدواج مجدد کند در غیر این صورت هرگونه رابطه زن به عنوان رابطه نامشروع شناخته می شود.
- زن در دوران زندگی مشترک مستحق دریافت نفقه است و عدم پرداخت نفقه او را با مشکلات قانونی مواجه می کند.
- مسئولیت حضانت از فرزندان نیز برعهده هر دو زن و مرد با هم است و اگر طلاق رسمی نشود ممکن است چالشهایی در خصوص نگهداری از فرزندان به وجود آید.
متارکه و ثبت طلاق
برای ثبت رسمی ترک زندگی و طلاق و از بین بردن پیوند زناشویی نیاز است که ابتدا زن یا شوهر دادخواست طلاق خود را در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی به ثبت برسانند. البته ثبت دادخواست با کمک یک وکیل بهتر است به این خاطر که نیازی به مراجعه حضوری به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی را ندارید و از طرفی هم دیگر نیازی به مراجعه حضوری به دادگاه نیست.
برای ثبت طلاق هم نیاز است که پس از دریافت حکم دادگاه به دفاتر طلاق مراجعه شود به این خاطر که حکم دادگاه برای طلاق یا گواهی عدم امکان سازش فقط اجازه برای ثبت طلاق است و برای ثبت رسمی طلاق باید به همراه حکم طلاق به دفاتر طلاق مراجعه شود و سر دفتر پس از جاری کردن صیغه طلاق، جدایی را در سامانه مربوطه ثبت رسمی می نمایند و در شناسنامه هم ثبت می کند.
با داشتن یک وکیل خوب و با مناسب در حوزه خانواده قادر خواهید بود که تمامی مراحل را به صورت غیرحضوری انجام دهید. وکیل خانواده به تنهایی به تمام امور شما رسیدگی می کند و صرفا توسط اعتماد به یک وکیل مناسب می توانید تمامی امور خود را به صورت غیر حضوری پیش ببرید.
سخن آخر
جدایی و ترک زندگی مشترک همواره برای برخی از افراد سخت بوده است اما گاهی اوقات چارهای به جز جدایی و طلاق نیست. در این بین برای جدایی نیاز است که مراحل طلاق به صورت رسمی پیش برود و ثبت جدایی هم به صورت رسمی انجام شود. در خصوص ترک زندگی مشترک، تمامی نکات مربوط به آن در این مقاله سعی شد که بیان شود اما در صورتی که نیاز اطلاعات بیشتری دارید؛ در بخش کامنتها سوالات خود را بپرسید و پاسخ دریافت نمایید.
سوالات متداول
منظور از طلاق به صورت عاطفی چیست؟ طلاق و جدایی عاطفی به وضعیتی گفته می شود که ممکن است به صورت رسمی طلاق نگرفته باشند اما در منزل مشترک رفتار سرد از خود دارند.
مدارک مورد نیاز برای ثبت رسمی طلاق چیست؟ برای ثبت طلاق باید حتما حکم دادگاه را داشته باشید و به همراه شناسنامه ها و گواهی عدم بارداری به دفاتر ثبت طلاق مراجعه نمایید.