عدم تمکین از شوهر در ازدواج مجدد
بر اساس قانون زن پس از ازدواج باید از همسرش تمکین کند و مرد هم وظیفه دارد که نیازهای اولیه زن را برای او تامین نماید. تمکین زن هم به صورت عام و هم به صورت خاص است و منظور از عدم تمکین این است که زن بدون هیچ دلیل و عذر موجه منزل مشترک را ترک کند. اگر مردی قصد داشته باشد که به دلیل عدم تمکین زن دوباره ازدواج کند؛ باید در دادگاه به اثبات برساند که عدم تمکین او بدون دلیل و غیر موجه بوده است.
برای اثبات عدم تمکین زن نیاز است که مدت مشخص و متعارفی سپری شده باشد؛ تا مرد بتواند اجازه ازدواج دوباره را از دادگاه بگیرد و برای مثال اگر زن برای دو روز قهر کرده باشد و منزل مشترک را به مقصد منزل پدری ترک کرده باشد؛ نمیتوان گفت که تمکین نمیکند. بنابراین بر اساس آن چه که بیان شد؛ نیاز است که مرد ناشزه بودن زن را اثبات کند و از زمان عدم تمکین هم مدت معقولی گذشته باشد.
مدارک مورد نیاز برای ازدواج مجدد
هر ازدواجی باید به ثبت برسد و عدم ثبت ازدواج مشکلات قانونی را در پی دارد. ازدواج دوم مرد هم از این حکم مستثنا نیست و باید زن و مرد برای ثبت این ازدواج اقدام نمایند. بنابراین مردی که قصد ازدواج دوباره را دارد باید مدارکی به همراه داشته باشد تا بتواند ازدواج دوم را به ثبت برساند که این مدارک در ادامه بیان شده است:
- اجازه نامه از دادگاه منوط به اجازه ازدواج دوباره
- اگر همسر اول مرد در قید حیات نیست؛ باید گواهی فوت همسر اول را ارائه نماید.
- مدارک شناسایی
- اجازه پدر دختر در صورتی که دختر دوشیزه باشد.
- عکس و برگه آزمایشات مربوطه
- مدارک مورد نیاز برای اثبات توانایی مالی مرد برای اداره دو زندگی مشترک
ازدواج مجدد مرد بدون رضایت همسر اول
اگر مردی بدون اجازه همسرش مجددا ازدواج نماید باید میان دو فرض تفکیک قائل شد:
- در فرض اول مرد با اجازه دادگاه مجددا ازدواج میکند. در این صورت بر اساس قانونی و با رعایت شرایطی که در بالا بیان شد؛ ازدواج کرده است و بنابراین هیچ مجازاتی متوجه مرد نیست. بلکه این ازدواج بر اساس مجوز قانونی بوده است.
- اما در فرض دوم مرد بدون این که اجازه دادگاه را داشته باشد؛ اقدام به ازدواج دوباره میکند. در این صورت اگر زن رضایت نداشته باشد؛ میتواند از مرد دادخواهی نماید. قانون حمایت از خانواده در این خصوص بیان کرده است که مردی که بدون رعایت شرایط قانونی و بدون اجازه همسر مجددا ازدواج می کند؛ به حبس از شش ماه تا یکسال محکوم میشود. با این حال اگر مرد قصد تجدید فراش داشته باشد باید ازدواج دوم را به ثبت برساند و تا حکم دادگاه نباشد؛ دفاتر ثبت ازدواج این ازدواج را به ثبت نمی رساند. از طرفی عدم ثبت ازدواج هم باعث مجازات مرد خواهد شد.
طلاق رجعی و ازدواج مجدد مرد
در طلاق رجعی برای مرد حق رجوع به زن در زمان عده وجود دارد. در واقع زن در زمان عده حق ازدواج با شخص دیگری را ندارد و همانند همسر مرد حقوقی بر گردن مرد دارد. با این حال سوالی که پیش می آید این است که آیا مرد حق ازدواج دوباره را در دوران عده دارد یا خیر؟ در این خصوص قانون بیان کرده است اگر طلاق از نوع رجعی باشد مرد هم در دوران عده نمی تواند ازدواج کند و نیاز به اجازه از دادگاه را دارد.
با این حال در انواع دیگر طلاق مانند طلاق بائن چنین مقرراتی قرارداده نشده است و به نظر می رسد که مرد می تواند بعد از طلاق و در دوران عده زن بدون اجازه دادگاه ازدواج نماید.
سخن آخر
در این مقاله در خصوص قواعد و قوانین تجدید فراش دوباره مرد صحبت شد و همچنین دانستیم که مرد فقط با اجازه دادگاه میتواند دوباره ازدواج کند. با این حال قوانین و مقررات ازدواج مرد در زمان عده زن در انواع طلاق کمی متفاوت است. در خصوص ازدواج دوباره، امکان مجازات مرد در صورتی که بدون رعایت شرایط قانونی باشد وجود دارد اما بهتر است که درباره نحوه شکایت و طرح دادخواست با وکیل مشورت شود. در صورتی که سوالات بیشتری در این خصوص دارید می توانید در بخش نظرات سوالات خود را بپرسید و از وکلای فراز پاسخ دریافت نمایید.
سوالات متداول
آیا ثبت ازدواج دوم در شناسنامه ضروری است؟ بله، بر اساس قانون حمایت از خانواده مردی که مجدد عقد دائم می کند باید آن را دفاتر ازدواج و در شناسنامه به ثبت برساند و در صورت عدم ثبت به مجازات و پرداخت جزای نقدی محکوم می شود. با این حال ثبت عقد موقت نیازی به ثبت در شناسنامه ندارد.
آیا همسر اول با ازدواج دوباره مرد میتواند مهریه دریافت کند؟ بله، اگر به علت ناشزه بودن زن، دادگاه با درخواست ازدواج و تجدید فراش مرد موافقت کرد، همسر اول حق دارد که مهریه خود را مطالبه کند و ناشزه بودن او هیچ ربطی به مهریه ندارد به این خاطر که مهریه حقی است که مرد باید به زن پرداخت نماید. به عبارتی دیگر در هر صورتی مهریه به زن باید پرداخت شود مگر این که بین همسر اول و مرد به گونه ی دیگری توافق شده باشد.