فریب در ازدواج یا تدلیس در ازدواج به چه معناست

صداقت یکی از اصلی‌ترین شروطی است که در ازدواج باید مورد توجه زوجین قرار بگیرد. برای هیچ فردی خوشانید نیست بعد از ازدواج با حقایقی در مورد همسر خود روبرو شود که اطلاعی از آن نداشته است. مطابق قانون، تدلیس در ازدواج، یا فریب در ازدواج حقوقی را برای فرد فریب‌خورده ایجاد می‌کند که در این مطلب قصد داریم درباره آن صحبت کنیم. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه تا پایان این مطلب همراه ما باشید.

فریب در ازدواج

برای اطلاع از شرایط هزینه وکیل طلاق روی لینک زیر کلیک کنید

هزینه وکیل طلاق

تدلیس در ازدواج چه معنایی دارد؟

تدلیس به معنای فریب دادن است. تدلیس یا فریب در ازدواج به معنای این است که یکی از زوجین نقصی را پنهان کند یا خود را واجد ویژگی خاصی معرفی کند که از آن بی‌بهره است. به عبارت دیگر فریب وقتی اتفاق می‌افتد که  ادعای دروغین در تصمیم ازدواج و راضی کردن طرف مقابل تاثیر زیادی داشته باشد. به طوری‌که اطلاع داشتن از شرایط مانعی برای ازدواج باشد.

به طور مثال وقتی مردی ادعا می‌کند که از لحاظ جسمی سالم است و مشکل خاصی ندارد یا خانمی که خود را صاحب مال و اموال زیاد معرفی می‌کند و ادعای سلامت جسمی می‌کند؛ به‌نحوی که این ادعاها در متقاعد شدن برای ازدواج طرف مقابل تاثیرگذار باشد و عقد بر مبنای آن جاری شود. اگر پس از جاری شدن عقد، فرد متوجه شود که این ادعاها فریب بوده و صحت ندارد، می‌تواند با عنوان تدلیس در ازدواج شکایت کند.

 


همه چیز درباره فریب در ازدواج

فسخ عقد بعد از تدلیس در ازدواج

مطابق قانون مدنی، کسی که در ازدواج فریب خورده و قصد طلاق دارد، می‌تواند با اثبات تدلیس در ازدواج، عقد را فسخ کند. برای فسخ عقد و اثبات تدلیس در ازدواج لازم است به شکل زیر اقدام شود. البته بهتر است حتما با یک وکیل طلاق در این زمینه مشورت کنید.

اولین مرحله طرح دعوای فریب در ازدواج این است که شاکی یا فرد فریب‌خورده به دادگاه مراجعه کند و دادخواست حقوقی برای فسخ نکاح تنظیم کند. البته فرد می‌تواند به دادگاه جزایی برود و شکایت کیفری تنظیم کند تا بتواند فرد فریبکار را به مجازات تعزیری محکوم کند.

با توجه به اینکه با اثبات تدلیس در ازدواج، تشریفات طلاق ضرورت ندارد، فرد فریب خورده می‌تواند در مدت زمان کوتاهی برای فسخ نکاح اقدام کند. البته لازم است بدانید شاکی که خواهان فسخ عقد است به محض اطلاع از تدلیس باید فورا اقدام کند وگرنه این حق از او سلب می‌شود و قابل پیگیری کیفری نیست.  فرد فریب‌خورده می‌تواند از دادگاه تقاضا کند مدارک و تقاضای فسخ نکاح را به کارشناس ارجاع دهد.

فسخ عقد بعد از تدلیس در ازدواج

مدارک مورد نیاز برای ارائه طرح دعوی تدلیس در ازدواج چیست؟

  • تنظیم دادخواست و ذکر علت تقاضای فسخ نکاخ
  • ضمیمه کردن عقدنامه به دادخواست طلاق
  • ارائه مدارک اثبات کننده فریب

در پایان لازم است اعمال حق فسخ از طرف شاکی به طرف مقابل اعلام شود تا رای دادگاه صادر و اجرا شود.

وضعیت مهریه در صورت فریب در ازدواج

برای تعیین وضعیت مهریه در صورت تدلیس و فریب برای ازدواج، باید دقت داشته باشیم که فریب از طرف مرد اتفاق افتاده است یا از طرف زن.

  • تدلیس از طرف زن

در صورتی که زن موجب “فریب در ازدواج” شده باشد، نمی‌تواند ادعای مهریه کند؛ زیرا مهریه به او تعلق نمی‌گیرد. در این مورد اگر مرد متحمل زیان اقتصادی شده باشد، می‌تواند زیان‌های مالی را هم مطالبه کند.

با تدلیس از طرف زن صورت گرفتن یا نگرفتن نزدیکی تاثیری در وضعیت مطالبه مهریه ایجاد نمی‌کند.؛ به هر حال مهریه به زن تعلق نمی‌گیرد.

در مواقعی که مرد فریب خورده باشد و با زن غیر باکره ازدواج کرده باشد اما نخواهد از حق فسخ نکاح به دلیل تدلیس استفاده کند، می‌تواند از دادگاه تقاضا کند تفاوت مهر زن باکره و غیر باکره به او پرداخته شود.

  • تدلیس از طرف مرد

در مواردی که فریب از طرف مرد اتفاق افتاده باشد، زن می‌تواند مهریه را مطالبه کند. اگر نزدیکی بین زوجین انجام شده باشد، مهریه به‌طور کامل به زن تعلق می‌گیرد، در غیر این صورت نیمی از مهریه قابل مطالبه است.

وضعیت مهریه در صورت فریب در ازدواج

وضعیت هدایا درصورت تدلیس در ازدواج

یکی از موارد اختلاف زوجین بعد از طرح دعوی تدلیس، در مورد هدایا و طلاهایی است که بین آن‌ها رد و بدل شده است. اگر شاکی مرد باشد و بخواهد طلاها را پس بگیرد، نظرهای مختلفی در این زمینه وجود دارد. اما زمان دادن هدیه (در دوران عقد یا بعد از ازدواج) در شرایط پس گرفتن آن تاثیر دارد. زیرا طلا مشمول عقد هبه می‌شود.

آیا فریب دادن در ازدواج جرم است؟

ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که از بعد اثبات فریب در ازدواج و صدور رای طلاق، فرد فریبکار مجرم شناخته می‌شود و مجازاتی برای او تعیین می‌شود یا نه.

مطابق قانون کسی که با فریب بتواند طرف مقابل را راضی به ازدواج کند، به حبس تعزیری سه ماه تا یک سال محکوم می‌شود. در صورتی که میزان حبس تعزیری ۳ تا ۶ ماه باشد، قاضی مکلف است آن را به جزای نقدی یا مجازات‌های جایگزین مانند اقدامات تامینی یا اصلاحی یا جزای نقدی تبدیل کند.

در صورتی که میزان حبس از ۶ ماه تا یک سال باشد، قاضی برای تبدیل مجازات اختیار دارد و می‌تواند تخفیفی هم قائل شود.

آیا فریب دادن در ازدواج جرم است؟

راه‌های اثبات تدلیس در ازدواج چیست؟

شاکی یا خواهان باید بتواند با ارائه اسناد و مدارک قاضی را مجاب کند که در ازدواج فریب خورده است. برای اثبات ادعا، ارائه سند یا اطلاعات قضایی یا شهادت شهود لازم است. به این ترتیب قاضی علاوه بر صدور حکم برای طلاق، می‌تواند برای نحوه مجازات فرد فریبکار هم تصمیم بگیرد.

جمع‌بندی

تدلیس در نکاح از مواردی است که حق فسخ نکاح را برای فرد فریب‌خورده ایجاد می‌کند. همچنین شاکی می‌تواند برای طرف مقابل درخواست مجازات کند. سعی کردیم راهنمای کاملی در اختیار شما قرار دهیم تا با مطالعه آن درباره شرایط تدلیس در ازدواج اطلاعاتی در اختیار داشته باشید.

در صورتی که سوال یا ابهامی در زمینه طلاق و هزینه وکیل طلاق دارید یا می‌خواهید از خدمات مشاوره تخصصی استفاده کنید؛ پیشنهاد می‌کنیم به دانش و تجربه گروه وکلای فراز بهترین وکیل شرق تهران اعتماد کنید.

سوالات متداول

  • آیا شخص ثالث هم می‌تواند مسبب تدلیس در ازدواج شود؟

درصورتی که فریبکاری از طرف شخص سوم انجام شده باشد، فریب خورده یا شاکی می‌تواند از فرد فریبکار به عنوان تبانی در تدلیس شکایت کند.

  • آیا بعد از گذشت چند سال از زندگی مشترک می‌توان تقاضای فسخ نکاح به دلیل تدلیس را مطرح کرد؟

در مواقعی که یکی از زوجین بعد از چند سال از زندگی مشترک متوجه فریبی در زمان عقد شود، می‌تواند مطابق نظر پزشک قانونی درخواست فسخ نکاح را ارائه کند.

  • آیا در عقد موقت امکان مطالبه مهریه وجود دارد؟

در عقد موقت، تعیین مهریه یکی از اصلی‌ترین اقدامات است که عدم ثبت آن باعث باطل شدن عقد می‌شود. در صورتی که در عقد موقت، مرد درخواست فسخ نکاح کند، زن می‌تواند تمام حقوق ثبت شده را مطالبه کند.

5/5 - (1 امتیاز)

مقالات مرتبط

سوالات و نظرات شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره رایگان فراز