مدارک لازم برای درخواست گواهی انحصار وراثت
با ما تا آخر این مقاله همراه باشید تا به جواب سوال برای انحصار وراثت کجا برویم برسید. از جمله مدارکی که شما برای انحصار وراثت به آن نیاز دارید و در هر کجای کشور که باشید باید برای دریافت گواهی انحصار وراثت، آنها را ارائه نمایید موارد زیر هستند:
- گواهی فوت
- استشهادیه محضری
- عقدنامه یا شناسنامه همسر متوفی
- شناسنامه وراث
- در صورت وجود وصیت نامه رسمی باید آن را هم به همراه داشته باشید
- گواهی تسلیم اظهارنامه مالیاتی
استشهادیه محضری انحصار وراثت چیست؟
برای اینکه وراث متوفی مشخص شوند لازم است فرم مخصوصی را در دفاتر اسناد رسمی تکمیل کنید. در این فرم باید نام و نسبت تمامی وراث ذکر شود و برای اطمینان از اینکه این وراث واقعاً با متوفی نسبتی دارند لازم است سه نفر شاهد زیر آن را امضا کنند. به عبارتی شهادت دهند که این اشخاص با متوفی همان نسبتی را دارند که در این فرم ذکر شده است؛ سپس دفترخانه آن فرم را گواهی خواهد کرد و به این فرم، فرم استشهادیه انحصار وراثت می گویند.
در صورتی که برخی از وراث حضور نداشته باشند باید چه کاری انجام داد؟
ممکن است گاهی یکی از وراث همکاری نکند یا اینکه اصلاً در خارج از کشور اقامت داشته باشد. به هر حال این موضوعی است که می تواند برای هر خانواده ای اتفاق بیفتد و گاهی شناسنامه و مدارک شناسایی یک یا چند نفر برای انحصار وراثت در دسترس نباشد یا اینکه وجود نداشته باشد. اما اصلا جای نگرانی نیست شورای حل اختلاف، همین که یکی از ورثه برای صدور گواهی حصر وراثت اقدام کند تمامی استعلامات را به واسطه اداره ثبت احوال صورت خواهد داد. این کار ممکن است کمی زمانبر باشد؛ از این رو به شما پیشنهاد می کنیم همانطور که برای طلاق توافقی و انجام سریع آن از وکیل طلاق توافقی استفاده می کنید پس برای انحصار وراثت هم از وکلایی که در زمینه انحصار وراثت فعالیت دارند کمک بگیرید تا خیلی زودتر کار شما روال قانونی را طی کند و به خواسته خود زودتر برسید.
آیا برای گرفتن گواهی انحصار وراثت باید به اداره دارایی مراجعه کنیم؟
ممکن است اگر از اشخاصی که در زمینه انحصار وراثت تجربه ای ندارند بپرسید که “برای انحصار وراثت کجا برویم”؟ به شما بگویند باید به اداره دارایی مراجعه کنید؛ اما در صورتی که متوفی پیش از سال ۹۵ فوت کرده باشد برای گواهی تسلیم اظهارنامه مالیات بر ارث لازم است به اداره مالیات مراجعه کنید و مراجعه به اداره دارایی لازم نیست. در صورتی که صدور گواهی انحصار وراثت نامحدود برای شما صادر شده باشد هر زمانی که قصد انتقال یا تقسیم اموال را داشته باشید باید برای اظهارنامه مالیاتی و پرداخت مالیات بر ارث اقدام کنید.
آیا باید برای انحصار وراثت سهمی را به دولت بپردازیم؟
برخی از اشخاص این تصور را دارند که دولت سهمی در انحصار وراثت دارد و باید به آن هم هزینه ای پرداخت شود؛ اما لازم است بدانید دولت سهمی در انحصار وراثت ندارد و شما تنها باید مبلغی در حدود ۲۰۰ هزار تومان جهت پرداخت هزینه دادرسی را به دفاتر خدمات الکترونیک بپردازید.
مفاصا حساب مالیات بر ارث
انحصار وراثت یکی از مراحل تقسیم ارث محسوب می شود. بعد از اینکه گواهی انحصار وراثت نامحدود دریافت شد لازم است وراث مالیات بر ارث ماترک متوفی را بپردازند. به این موضوع دقت داشته باشید تا مالیات بر ارث را پرداخت نکنید، نمی توانید به دارایی های متوفی دسترسی پیدا کنید و امکان فروش مال او را نخواهید داشت. بعد از پرداخت مالیات بر ارث در اداره امور مالیاتی برای شما گواهی مفاصا حساب مالیات بر ارث صادر خواهد شد. میزان مالیات بر ارث برای اموال منقول و غیرمنقول تفاوت دارد.
وراث چه افرادی هستند؟
حال که برای انحصار وراثت کجا برویم را مشخص کردیم، بهتر است با وراث هم کمی آشنا شویم و بدانیم دقیقاً وراث چه اشخاصی هستند. ورثه ای که از متوفی به جا می ماند بر اساس طبقه بندی های می توانند از ماترک او ارث ببرند. البته جواب اینکه وراث چه افرادی هستند کمی مفصل است و در مذاهب و ادیان بر اساس قانون اساسی در مسئله ارث هر کدام از آیین خود پیروی می کنند؛ اما برای ما ایرانیان که مسلمان و قریب به اتفاق شیعه هستیم بر اساس قانون مدنی وراث نسبی بر سه دسته تقسیم می شوند که اگر هر کدام از این طبقات وجود نداشته باشند ارث به طبقه بعدی می رسد و با وجود افراد هر طبقه، طبقات بعدی ارثی نخواهند برد.
طبقات ارث بر اساس قانون مدنی موارد زیر هستند:
- طبقه اول
همسر متوفی، پدر و مادر، فرزندان و در نبود فرزندان نوه
- طبقه دوم
پدربزرگ و مادربزرگ، همسر متوفی، خواهر و برادر و در صورت نبود خواهر و برادر فرزندان آنها
- طبقه سوم
همسر متوفی، عمه، عمو، دایی، خاله متوفی و در صورت نبود آنها فرزندانشان
مراحل انحصار وراثت
برای انحصار وراثت لازم است مراحل خاصی طی شود که به شما پیشنهاد می کنیم همچون زمان طلاق که معمولاً از وکیل طلاق استفاده می کنید از وکیل انحصار وراثت بهره بگیرید تا در کوتاه ترین زمان ممکن مراحل انحصار وراثت برای شما انجام شود. به صورت خلاصه مراحل انحصار وراثت شامل موارد زیر است:
- تهیه تمام مدارک لازم برای انحصار وراثت
- تهیه فرم استشهادیه و مراجعه به دفاتر اسناد رسمی
- ثبت نام در سامانه ثنا
- ثبت دادخواست در یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی
- مراجعه به شورای حل اختلاف
- انتشار آگهی انحصار وراثت نامحدود
- مرحله آخر هم که بعد از گذشت ۳۰ روز از آگهی انحصار وراثت در روزنامه ها می گذرد اخذ گواهی خواهد بود.
سخن پایانی
برای انحصار وراثت کجا برویم را پاسخ دادیم و از مدارک و مراحل آن هم صحبت کردیم. اگر این روزها قصد انحصار وراثت دارید و نمی دانید باید چه کاری را انجام دهید به شما پیشنهاد می کنیم حتماً از وکلایی که در این حیطه فعالیت می کنند کمک بگیرید. هزینه وکیل انحصار وراثت همچون هزینه وکیل طلاق خیلی بالا نیست و با پرداخت مبلغی مناسب می توانید از تجربه وکلایی که در این حیطه فعالیت دارند بهره ببرید. اگر باز هم سوال برای انحصار وراثت کجا برویم ذهن شما را به خود درگیر کرده است به شما پیشنهاد می کنیم با وکلای ما در گروه وکلای فراز ارتباط برقرار کنید تا در این زمینه شما را بیشتر راهنمایی کنند.