تماس با دفتر وکالت :
021-77476970
ایمیل:
info@farazlawyers.com
آدرس دفتر :
مهریه یکی از حقوق قانونی زوجه است که به محض انعقاد عقد نکاح به وی تعلق میگیرد. همه ما میدانیم شرط گرفتن مهریه، جاریشدن حکم طلاق نیست؛ زوجه هر زمان که تمایل داشته باشد میتواند مهریه را از زوج درخواست کند. یکی از دغدغههای گرفتن مهریه این است که زوج از پرداخت آن امتناع کند یا اموال خود را به دیگری انتقال دهد. قانونگذار با توقیف اموال بابت مهریه این مسئله را حل میکند. تا پایان این مطلب همراه ما باشید تا در مورد توقیف اموال برای مهریه اطلاعات بیشتری در اختیار داشته باشید.
در این مطلب با چه مواردی آشنا می شویم ؟
مطالبه مهریه از طریق اقدام قانونی و ممانعت از انتقال اموال زوج به دوستان و اقوام به دو شیوه زیر انجام میشود.
برای مطالبه مهریه از طریق اداره ثبت، لازم است زوجه به اداره ثبت مراجعه کند و از طریق اداره ثبت به دفترخانهای که عقد در آن جاری شده مراجعه کند و درخواست صدور اجراییه برای مهریه نماید.
پس از صدور اجراییه، سردفتر آن را به آدرس زوج ارسال میکند و برای پرداخت مهریه یا ارائه لیست اموال به وی 10 روز مهلت میدهد. همچنین از زوجه میخواهد پرونده خود را در اداره ثبت تکمیل کند. مدارکی که زوجه برای تشکیل پرونده مطالبه مهریه نیاز دارد، شامل موارد زیر است:
درصورتی که بعد از ابلاغ حکم، زوج طی مهلت 10 روزه اقدامی برای پرداخت مهریه انجام ندهد، زوجه این اختیار را دارد که درخواست توقیف اموال را به اداره ثبت ارائه کند.
توقیف اموال بابت مهریه شامل تمام اموال منقول و غیرمنقول در مالکیت زوج است. اموال قابل توقیف بابت مهریه شامل آپارتمان، مغازه، زمین، باغ، خودرو یا هر وسیله نقلیه دیگر، حسابها و سپردههای بانکی و اوراق بهادار است. مطالبات و اموالی که زوج نزد شخص ثالث دارد هم به عنوان مهریه قابل مطالبه است.
همچنین در صورتی که زوج در یکی از ادارات دولتی یا خصوصی مشغول به کار باشد، زوجه با درخواست مطالبه مهریه میتواند بخشی از حقوق او را هم توقیف کند.
تا زمانی که زوج متاهل است یک چهارم از حقوق کسر میشود. اما وقتی زن و شوهر از هم جدا شوند یا شوهر اقدام به ازدواج مجدد نماید، یک سوم از حقوق او، از طریق توقیف اموال بابت مهریه کسر میشود و به زوجه تعلق میگیرد.
اداره ثبت ظرف مدت دو ماه لیستی از اموال قابل توقیف بابت مهریه را تهیه میکند و آنها را توقیف میکند.
درصورتی که اداره ثبت نتواند ظرف مدت زمانی که ذکر شد، اموال زوج را شناسایی کند یا اینکه بعد از 6 ماه اقدام موثری برای وصول مهریه انجام ندهد، زوجه میتواند مراحل توقیف اموال را از طریق دادگاه خانواده دنبال کند.
این نکته را هم در نظر داشته باشید که هزینه توفیق اموال زوج برای مهریه به میزان یک بیستم از مهریه است.
برای توقیف اموال از طریق دادگاه خانواده لازم است زوجه گواهی اداره ثبت، کارت ملی و سند ازدواج را به یکی از دفاتر خدمات قضایی الکترونیک ارائه کند و دادخواستی برای مطالبه مهریه تنظیم نماید. با توجه به میزان مهریه زوجه، درخواست برای شورای حل اختلاف یا دادگاه خانواده ارسال میشود.
در دادگاه خانواده وقت دادرسی برای زوجه تعین میشود و به تقاضای وصول مهریه و توقیف اموال رسیدگی میشود. لازم است بدانید در صورتی که زوج صاحب اموال قابل توقیف باشد، پیش از تنظیم دادخواست در دادگاه خانواده، در اداره ثبت اقدامات توقیف انجام میشود.
دقت داشته باشید توقیف از طریق دادگاه تنها در صورتی موفق خواهد بود که اموالی از طریق ارث، به داراییهای زوج اضافه شده باشد.
خانمهایی که برای پرداخت هزینه دادرسی مشکلی داشته باشند، میتوانند هنگام ارائه درخواست توقیف اموال، دادخواست اعسار را هم به دادگاه ارائه کند. اثبات اعسار باعث میشود زوجه از پرداخت هزینه ابطال تمبر و حق الوکاله وکیل معاف شود و زوج به همراه مهریه این هزینهها را هم پرداخت کند. لازم است اطلاع داشته باشید در دادگاه خانواده رسیدگی به درخواست اعسار نسبت به درخواست توقیف اموال هم اولویت دارد.
یکی از مواردی که در برخی از پروندههای توقیف اموال برای مهریه پیش میآید این است که بعد از ارائه حکم توقیف اموال، زوج ادعا میکند مهریه را پرداخت کرده است. در این موارد لازم است زوج با توجه به شیوه مطالبه مهریه یکی از روشهای زیر را انتخاب کند.
جمعبندی
مطالبه مهریه یکی از دعاوی حقوقی است که به واسطه آن زوجه میتواند همزمان با مطالبه مهریه یا قبل از آن تقاضای توقیف اموال زوج را به اداره ثبت یا دادگاه خانواده ارائه کند. در این مطلب سعی کردیم تمام شرایط توقیف اموال بابت مهریه را بیان کنیم و راهنمای کاملی در اختیار شما قرار دهیم.
تشخیص بهترین راه برای مطالبه مهریه و توقیف اموال زوج نیاز به آشنایی کامل با قوانین حقوقی و تجربه به سرانجام رساندن موفق چند پرونده دارد. گروه وکلای فراز با وکیل خانواده مجرب بیش از ده سال تجربه در کنار شماست تا بتوانید مراحل مطالبه مهریه را بهراحتی و در کوتاهترین زمان انجام دهید.
در صورتی که انتقال اموال و سند زدن بعد از درخواست زوجه برای مطالبه مهریه باشد، معامله به قصد امتناع از پرداخت مهریه انجام شده است. اما برگرداندن اموال بستگی به شرایط انتقال اموال و عنوان آن دارد.
زوجه میتواند سرقفلی مغازه را به عنوان مهریه توقیف کند. وقتی زوج سرقفلی مغازه را در تاریخی نزدیک به دادرسی زوجه برای مهریه به کسی دیگر واگذار میکند، امکان برگرداندن نقل و انتقال سرقفلی و توقیف آن وجود دارد.
زوج در دادگاه با اعلام شاغل بودن زوجه یا اموالی و داراییهایش میتواند توانایی زوجه برای پرداخت هزینهها را اثبات کند. در صورتی که زوجه معسر شناخته نشود، تقاضای اعسار رد میشود.