نفقه فرزند و بررسی صفر تا صد آن

هنگامی که زن و شوهری تصمیم می گیرند فرزندی به دنیا آورند؛ باید تمامی نیازهای فرزند را تامین کنند. از نظر قانون هزینه‌هایی که پدر برای فرزند می‌کند؛ همان نفقه فرزند است. این نفقه شامل تمامی مسائل مادی و معنوی می باشد که قانون گذار با در نظر گرفتن شرایطی پرداخت آن را توسط پدر الزام آور دانسته است. با توجه به این که پرداخت نفقه فرزندان گاهی اوقات ابهاماتی را برای برخی از افراد ایجاد می‌کند؛ در این مقاله تصمیم بر آن داشتیم که در خصوص نفقه دادن به فرزندان و شرایط آن صحبت نماییم.

نفقه فرزند

برای اطلاع از شرایط وکیل طلاق روی لینک زیر کلیک کنید

وکیل طلاق

پرداخت نفقه فرزند از نظر قانون

در خصوص پرداخت نفقه فرزند قانون تفکیکی بین نفقه زوجه و پرداخت نفقه فرزندان تکلیفی بیان نکرده است. طور کلی در ماده 1204 قانون مدنی در خصوص نفقه بیان شده است که نفقه اقارب همان تهیه منزلی برای سکونت، لباس، غذا و وسایل منزل برای زندگی است به طوری که به قدری باشد که احتیاج اقارب را رفع کند. البته شرطی در این ماده آورده شده است آن این است که کسی که نفقه پرداخت می کند باید از نظر مالی توان پرداخت را داشته باشد.

قانون مدنی در ماده 1168 بیان کرده است که پدر و مادر نسبت به نگهداری فرزندان حق و تکلیف دارند؛ بنابراین پرداخت نفقه به فرزندان وظیفه آن‎‌ها است. با این حال در خصوص پرداخت نفقه باید این نکته را در نظر داشته باشید که از نظر قانون پدر وظیفه دارد خرجی فرزندانش را پرداخت کند و در صورتی که پدر زنده نباشد؛ اجداد پدری وظیفه پرداخت خرجی نوه‌های خود را دارند. با این حال قانون گذار بیان کرده است که اگر به هر دلیلی اجداد پدری توانایی پرداخت نفقه نوه‌ها را ندارد؛ وظیفه مادر است که پرداخت نفقه را انجام دهد.


نفقه فرزند

همه چیز در مورد نفقه فرزند

تا چه سنی باید به فرزندان نفقه پرداخت شود؟

در خصوص پرداخت نفقه فرزند قانون صریحی و مستقیمی درباره این که تا چه سنی باید نفقه توسط پدر به فرزندان پرداخت شود وجود ندارد. قانون مدنی درباره پرداخت و دریافت نفقه به صورت کلی بیان کرده است که باید نفقه به شخصی داده شود که فقیر و ندار است و نمی‌تواند زندگی خود را بگذراند.

بنابراین می‌توان این گونه بیان کرد که پسران تا سن ۱۸ سالگی و تا زمانی که بتوانند برای خود شغلی پیدا نمایند و مستقل شوند؛ مستحق دریافت نفقه هستند. فرزند دختر نیز تا زمانی که شغلی پیدا کند؛ می‌تواند از پدر نفقه دریافت کند اما در صورتی که شغلی ندارد، نفقه او تا زمانی که ازدواج نکرده است با پدرش است.

اگر پدر یا جد پدری توانایی مالی داشته باشد اما از پرداخت نفقه به فرزندانش خودداری کند؛ بر اساس قانون می‌توان از او شکایت کرد. نحوه شکایت به این صورت است که تا قبل از رسیدن به سن بلوغ، مادر به طرفیت از فرزند شکایت را به دادگاه تقدیم می‌کند. در صورتی که فرزندان گواهی رشد از دادگاه دریافت کرده‌اند یا به سن قانونی رسیده‌اند می‌توانند خودشان برای شکایت اقدام نمایند. البته داشتن یک وکیل از گروه وکلای فراز به شما این امکان را می‌دهد که بدون فوت وقت بتوانید در کوتاه ترین زمان شکایت خود را تقدیم دادگاه کنید و هر چه سریع تر به نتیجه مطلوب تری برسید.

تفاوت نفقه زن و نفقه فرزند

معمولا هنگامی که صحبت از دادن خرجی می‌شود، بسیاری از افراد در ابتدا گمان می‌کنند که خرجی فرزندان هم شرایط و ویژگی های نفقه زن را دارد. اما  واقعیت این است که پرداخت نفقه زن و فرزندان تفاوت‌هایی با یکدیگر دارد که در ادامه در خصوص آن بیشتر توضیح می‌دهیم:

  • شوهر باید تا زمانی که همسرش در عقد دائمی با او است؛ نفقه پرداخت کند؛ اما در خصوص نفقه فرزندان، تا زمانی که فرزند شغلی پیدا کنند؛ پدر موظف به پرداخت نفقه است.
  • زن می‌تواند از همسرش نفقه گذشته خود را بخواهد و در صورتی که او از پرداخت امتناع کند؛ از او می‌تواند شکایت کند. اما فرزندان نفقه معوقه ندارند و بابت دریافت آن هم نمی‌توانند از پدرشان شکایت نمایند.
  • شوهر وظیفه دارد که نفقه همسرش را پرداخت کند اما درباره خرجی فرزندان پدر وظیفه دارد که ابتدا نفقه آن‌ها را بدهد و اگر پدر نباشد؛ اجداد و سپس مادر باید نفقه را پرداخت کند.

تفاوت نفقه زن و نفقه فرزند

نفقه فرزند در صورت طلاق

طلاق یکی از موضوعاتی است که ممکن است بر روی فرزندان تاثیر منفی داشته باشد؛ اما در کنار این تاثیرات نیاز است که بدانید از منظر قانونی هم طلاق تاثیراتی در خصوص حضانت فرزندان و پرداخت نفقه می‌گذارد. اگر زوجین از یکدیگر جدا شوند؛ دادگاه خانواده باید در خصوص پرداخت نفقه به فرزندان و حضانت از طفل تصمیم بگیرد. در این صورت کارشناس دادگاه میزان نفقه‌ای که باید به طفل پرداخت شود را تعیین می‌کند.

در خصوص طلاق توافقی همه چیز به توافق زن و شوهر بستگی دارد. زن و شوهر باید با توافق یکدیگر درباره پرداخت نفقه و نگهداری از فرزند با یکدیگر تصمیم بگیرند و دادگاه با توجه به توافق آن‌ها عمل می‌کند. بر اساس توافق صورت گرفته، پرداخت نفقه کودک می‌تواند یا با مادر یا با پدر باشد. با توجه به این که تورم و گرانی باعث می‌شود که نتوان به مبلغ ذکر شده توسط کارشناس بسنده کرد، بنابراین امکان درخواست برای تعدیل نفقه هم وجود دارد که در این صورت مادر( اگر حضانت فرزند مشترک با او باشد) از دادگاه تقاضای تعدیل نفقه را داشته باشد.

جمع بندی

از آنجایی که مسئولیت‌های فرزند بر عهده پدر و مادر است؛ پرداختن خرجی و هزینه زندگی آن‌ها نیز تا زمانی که شغل مناسبی پیدا کنند با والدین و به خصوص با پدر است.

در این مقاله سعی شد که به ساده ترین شکل به تمامی پرسش‌های شما در خصوص نفقه فرزند پاسخ داده شود اما اگر نیاز به اطلاعات بیشتری دارید یا با موضوعی برخورد کردید که برای شما از نظر حقوقی مبهم است؛ می‌توانید از سوالات خود را از کارشناسان حقوقی وکلای فراز بپرسید و به شما در اولین فرصت پاسخ داده می‌شود.

سوالات متداول

آیا امکان دادن دادخواست اعسار از پرداخت نفقه فرزندان مشترک وجود دارد؟

بله در صورتی که  پدر خانواده توانایی مالی ندارد؛ در هنگامی که با شکایت فرزندان روبه رو شده است؛ می‌تواند دادخواست اعسار خود را به دادگاه تقدیم کند و با کمک یک مشاوره مناسب حقوقی مراحل اعسار را پیش ببرد.

آیا مخارج ناشی از تحصیل فرزندان بر عهده پدر است؟

در خصوص تحصیل فرزندان باید به این نکته توجه داشت تا زمانی که تحصیلات برای فرزندان واجب و اجباری است، پدر باید مخارج تحصیل را پرداخت کند اما در خصوص رفتن به دانشگاه، اجباری برای پدر از بابت پرداخت خرج تحصیل وجود ندارد.

5/5 - (1 امتیاز)

مقالات مرتبط

سوالات و نظرات شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره رایگان فراز