ازدواج زنان ایرانی با مرد خارجی
بر اساس ماده ۱۰۶۰ قانون مدنی نیاز است که زن ایرانی برای ازدواج با شخصی که تابعیت ایران را ندارد؛ اجازه دولت را کسب کند. معمولا گفته می شود که اجازه دولت برای در نظر گرفتن مصلحت زوجه است تا او را از گزند آسیب های ناشی از ازدواج با فرد خارجی؛ حفظ کند.
یکی دیگر از شروطی که باید حتما زن ایرانی در هنگام ازدواج به آن توجه داشته باشد؛ مسلمان بودن مرد خارجی است. بر اساس ماده ۱۰۵۹ قانون مدنی زن ایرانی مسلمان نمی توان با مرد خارجی غیر مسلمان ازدواج کند. برای این که ازدواج صورت بگیرد؛ مرد باید مسلمان شود و برای ثبت این ازدواج نیاز است که گواهی یا استشهادیه مرد به دین اسلام هم به عنوان مدارک مورد نیاز ضمیمه گردد.
بر اساس قانون ایران، اگر زن ایرانی باکره باشد و بخواهد ازدواج کند؛ نیاز به اجازه پدر دارد. این قانون در خصوص ازدواج با اتباع خارجی هم صدق می کند به این معنا که اگر زن ایرانی باکره باشد و بخواهد که با یک مرد خارجی ازدواج کند؛ باید پدر دختر هم رضایت دهد.
شرایط ازدواج مرد ایرانی با زن خارجی
نه تنها زنان ایرانی باید بر اساس قانون قوانین و مقررات مربوط به ازدواج را رعایت نمایند؛ بلکه مرد ایرانی هم برای ازدواج باید شرایطی را بر اساس قانون داشته باشد. با این که در خصوص ازدواج زن ایرانی با مرد خارجی گفته شد که دولت باید اجازه دهد؛ مرد ایرانی نیازی به اجازه دولت ندارد و فقط نیاز است برخی از مدارک را تهیه نمایند تا ازدواج آن ها به ثبت برسد. در صورتی که بین زن خارجی و مرد ایرانی ازدواج صورت بگیرد؛ زن خارجی تابعیت ایران را کسب می کند و فرزندانی که از این ازدواج حاصل می شوند هم ایرانی خواهند بود.
ماده ۱۰۶۱ قانون مدنی نکته ی مهمی را در خصوص ازدواج با مردان ایرانی با افراد خارجی بیان کرده است. بر اساس این قانون دولت می تواند ازدواج مستخدمین و ماموران رسمی دولت و همچنین محصلین دولتی را با زنان خارجی منوط به اجازه مخصوص از دولت نماید. برای مثال دولت می تواند در خصوص ازدواج مردی که در وزرات خارجه فعالیت می کند؛ برای ازدواج با زن خارجی؛ ابتدا از مرد بخواهد که اجازه نامه دریافت نماید.
مدارک مورد نیاز در قوانین ازدواج با اتباع خارجی
تهیه مدارک مورد نیاز برای ثبت ازدواج با تبعه مقیم خارج ضروری است. مدارک مورد برای ثبت این نوع ازدواج در ادامه به تفکیک بیان شده است:
- مدارک شناسایی زن و شوهر و پاسپورت مرد خارجی به همراه کارت ملی زن یا مرد متولد ایران.
- ثبت درخواست صدور پروانه زناشویی از بخش وزارت خارجه و سامانه میخک
- گواهی صادر شده از مراکز بهداشت که نشان دهنده عدم ابتلا آن ها به بیماری های واگیر دار باشد.
- ارائه گواهی تشرف به دین اسلام در خصوص مرد یا زن تبعه خارجی؛ چناچه قبلا مسلمان نبوده اند ارائه این گواهی نیاز است.
- عکس از زوجین ۳ قطعه
- گواهی عدم سوء پیشینه مرد خارجی و گواهی تجرد زن خارجی در ازدواج با مرد ایرانی
- اجازه پدر و در صورتی که پدر در قید حیات نیست؛ گواهی فوت پدر برای زن ایرانی نیاز است.
- مرد خارجی باید یک گواهی مبنی بر این که مرد مانعی در ازدواج ندارد؛ از سفارت متبوع خود اخذ نماید.
- در صورتی که زن قبلا ازدواج کرده باشد و طلاق گرفته است؛ نیاز است که طلاق نامه خود را هم ارائه نماید.
- زن و شوهر باید گواهی ازدواج محلی و شرعی خود را به همراه داشته باشند.
- واریز هزینه مورد نیاز برای ثبت ازدواج
پس از تهیه این مدارک نیاز است که وارد سامانه میخک شوید و تمامی اطلاعات خواسته شده را به درستی وارد نمایید و پس از بارگذاری مدارک مورد نیاز؛ به شما یک رسید داده می شود که در مراجعات خود به سایر ارگان ها به این مدارک نیاز خواهید داشت.
مدارک غیر الزامی در قوانین ازدواج با اتباع خارجی
بر اساس تصمیم وزارت خارجه ارائه برخی از مدارک تنها در صورتی که زن ایرانی تمایل داشته باشد و به صورت کتبی درخواست نماید؛ غیر ضروری است. این مدارک شامل موارد زیر است:
- گواهی سوء پیشینه
- در خصوص زن خارجی گواهی تجرد
- گواهی رسمی در خصوص استطاعت مالی مرد خارجی
- تعهد نامه در خصوص پرداخت متعارف هزینه های زندگی، هزینه های زندگی شامل نفقه فرزند و همسر است.
سخن نهایی
در خصوص قوانین ازدواج با اتباع خارجی به طور کلی ازدواج زن یا مرد ایرانی با زن یا مرد خارجی تابع قانون خاصی است و قانون گذار در خصوص ازدواج زنان ایرانی قوانین سختگیرانه تری برای حمایت از زنان ایرانی دارد. برای مثال کسب اجازه از دولت از مهمترین شرایط ثبت ازدواج زنان ایرانی با مرد خارجی است. با این حال طی مراحل مربوط به ثبت ازدواج برای آن دسته از عزیزانی که در خارج از کشور هستند؛ آسان نیست و به همین دلیل بسیاری از اشخاص از وکیل برای انجام این امور استفاده می نمایند.
در صورتی که شما هم نیاز به مشاوره حقوقی و راهنمایی بیشتری دارید می توانید در بخش نظرات؛ سوالات خود را بپرسید. گروه وکلای فراز در اولین فرصت به تمامی سوالات شما پاسخ خواهد داد.
سوالات متداول
تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج با یک تبعه خارجی چگونه است؟ بر اساس قانون مدنی ایران، مردان ایرانی اگر با زن خارجی ازدواج کنند؛ فرزندان و همسر آنها تابعیت ایران را خواهند داشت. در خصوص زنان ایرانی؛ این امر صادق نیست و فرزندان او تابعیت شوهر را دریافت خواهند کرد.
ازدواج اتباع ایرانی با اتباع کشور عراق و افغانستان به چه صورت است؟ مدارک و شرایط مورد نیاز برای این ازدواج همان گونه که بیان شد؛ خواهد بود و شرایط بیشتری ندارد. با این حال ازدواج با اتباع افغانستان در صورتی که دارای برگه آبی باشند ممنوع است و ازدواج با اتباع عراقی دارای برگه سبز منوط به رعایت شرایطی است.