طلاق بائن چیست و تعریف آن در قانون

طلاق بر اساس فقه اسلامی به دو نوع بائن و رجعی تقسیم می شود. طلاق بائن نوعی از طلاق است که شوهر در زمان عده نمی تواند به همسرش رجوع کند. این نوع از طلاق در موارد خاصی اتفاق می افتد؛ برای مثال اگر زن قصد داشته باشد از همسرش به دلیل تنفر جدا شود؛ یا این که زن و مرد هر دو از یکدیگر تنفر داشته باشند؛ طلاق به صورت بائن جاری می شود. علاوه بر آن طلاق دختران باکره؛ زنان یائسه هم به صورت طلاق بائن است. با این حال در خصوص طلاق بائن نکاتی در قانون بیان شده است که نیاز است که آن را بدانیم؛ که در ادامه تمامی این نکات بیان شده است.

طلاق بائن

برای اطلاع از شرایط وکیل طلاق روی لینک زیر کلیک کنید

وکیل طلاق

طلاق بائن در قانون مدنی

بر اساس ماده 1143 قانون مدنی، طلاق به دو صورت بائن و رجعی است. در خصوص طلاق رجعی در مقاله ی جداگانه ای صحبت کرده ایم که می توانید به آن مراجعه کنید و سوالات خود را دریافت نمایید.

در ماده 1144 قانون مدنی بیان شده است که در طلاقی که به صورت بائن باشد؛  شوهر نمی تواند به همسرش در زمان عده رجوع کند. به عبارت بهتر با جاری شدن طلاق به صورت بائن، زن و شوهر رابطه زناشویی برای همیشه تمام می شود و برای این که مرد بتواند به همسرش مراجعه کند باید مراحل ازدواج را طی نماید و عقد نکاح بین زن و مرد خوانده شود.

بعد از این که طلاق به شکل بائن جاری شد؛ دیگر آثار طلاق به صورت رجعی را ندارد. برای مثال در طلاقی که به صورت رجعی جاری می شود؛ زن حق دارد در منزل شوهرش زندگی کند و حتی از شوهر باید نفقه دریافت کند؛ اما طلاقی که به صورت بائن جاری می شود؛ این احکام وجود ندارد.  معمولا اصل بر این است که طلاق به صورت رجعی جاری می شود مگر این که واقعا ثابت شود که طلاق به صورت بائن است. این نوع طلاق  تنها در موارد خاصی انجام می شود که در ادامه قصد داریم در خصوص آن ها صحبت کنیم.


انواع طلاق بائن بر اساس قانون

بر اساس قانون مدنی تنها در ۴ مورد طلاق به صورت بائن جاری خواهد شد. به عبارتی دیگر اگر زن شرایطی را که در ادامه بیان می شود را دار باشد؛ دفاتر طلاق باید طلاق را به صورت بائن ثبت نمایند. در قانون مدنی توضیحات بیشتری درباره انواع طلاق بائن داده نشده است اما در این قسمت به صورت کامل و دقیق تمامی جزئیات را بیان کرده ایم. در ماده ۱۱۴۵ قانون مدنی موارد طلاقی که به صورت بائن جاری می شود در چهار مورد طلاق خلع و مبارات؛ طلاق زن یائسه، طلاق غیر مدخوله و طلاق بعد از سه وصلت  بیان شده است که در ادامه این موارد با جزئیات بیشتری توضیح داده شده است:

طلاق همسر باکره و زن یائسه

منظور از طلاق از زن یائسه این است که زن در دوران یائسگی است و از همسرش جدا می شود. معمولا دوران یائسگی خانم ها به این صورت است که زن دیگر عادت ماهیانه نمی شود. معمولا سن یائسگی خانم ها از ۴۹ تا ۵۵ سالگی است و بنابراین اگر زن دیگر عادت ماهیانه نبیند او یائسه شده است.

نوع دیگر از جدایی به این صورت است که زن هنوز دوشیزه باشد و همسرش او را طلاق بدهد. طلاق قبل از نزدیکی در خصوص دوران عقد بیشتر مطرح است. به این معنا که طلاق قبل از این که رابطه زناشویی رخ بدهد؛ جاری می شود.

در صورتی که در دوران عقد هستید و قصد دارید که به صورت توافقی از همسرتان جدا شوید؛ بهتر است که قبل از هر امری با کمک یک مشاور حقوقی، مشورت قانونی داشته باشید. در خصوص طلاق توافقی و این که از چه نوع طلاقی می باشد؛ سوالی دارید؛ می توانید در مقاله ای که در این باره نوشته شده است؛ بیشتر مطالعه نمایید.

طلاق خلع و مبارات

منظور از طلاق خلع طلاقی است که زن از همسرش تنفر دارد و به همین دلیل قصد دارد از او جدا شود. برای انجام این نوع طلاق نیاز است که زن مبلغی را به همسرش بدهد تا او را راضی به جدایی کند. معمولا این مبلغ معادل مهریه، کمتر یا بیشتر از آن است. در خصوص طلاق خلع در مقاله ای به صورت جداگانه به طور کامل توضیح داده شده است که توصیه می شود این مقاله را هم حتما مطالعه نمایید.

علاوه بر طلاق به صورت خلعی، نوع دیگری از طلاق به نام طلاق مبارات هم به صورت بائن جاری می شود. در این نوع از طلاق زن و شوهر هر دو از یکدیگر تنفر دارند و زن باید مبلغی در ازای طلاق پرداخت کند. این مبلغ می تواند معادل مهریه، خود مهریه یا کمتر از مهریه باشد اما نباید بیشتر از مهریه باشد. در خصوص این نوع طلاق برخی سوال می پرسند که آیا امکان رجوع به همسر بعد از طلاق وجود دارد یا خیر؟ در پاسخ باید گفت که اگر زن به ما بذل رجوع کند در دوران عده امکان رجوع مرد به زن وجود دارد. با این حال باید شرایط رجوع در طلاق مبارات مهیا شود تا امکان رجوع به همسر وجود داشته باشد که در مقاله ی دیگری در این باره صحبت کرده ایم.

طلاق بائن

طلاق بائن پس از سه ازدواج متوالی

نوع دیگری از طلاق که به صورت بائن انجام می شود؛ طلاقی است که زن و مرد به صورت سه بار پشت سر هم از یکدیگر جدا شده اند و دوباره به یکدیگر رجوع کرده اند. تفاوتی نمی کند که این رجوع در زمان عده باشد یا این که بعد از اتمام زمان عده مرد و زن دوباره با یکدیگر ازدواج کرده باشند. برای مثال «الف» و «ب» با یکدیگر زن و شوهر هستند و در سال ۱۴۰۰ از یکدیگر طلاق می گیرند؛ اما در زمان عده به یکدیگر مراجعه می کنند. این دو در سال ۱۴۰۱ به دلیل اختلافاتی که با یکدیگر دارند دوباره از یکدیگر جدا می شوند اما بعد از ۶ ماه دوباره با یکدیگر ازدواج می کنند و بین آن ها عقد نکاح خوانده می شود. در سال ۱۴۰۲ «الف» و «ب» اگر بخواهند از یکدیگر جدا شوند این جدایی به صورت بائن خواهد بود به این خاطر که بعد از ۳ ازدواج دو طلاق رخ داده است. به عبارت بهتر؛ سومین طلاق بعد از سه ازدواج، طلاق به صورت بائن خواهد بود.

سخن آخر

با این که طلاق به انواع و اقسام متفاوتی تقسیم می شود؛ اما اصلی ترین دسته بندی آن طلاق رجعی و بائن است. در این مقاله سعی کردیم تمامی نکات مربوط به طلاق از نوع بائن را بیان کنیم اما با این حال اگر سوال بیشتری در این خصوص دارید می توانید از تیم وکلای فراز سوالات خود را بپرسید. همچنین می توانید سوالات خود را در بخش نظرات بنویسید و کارشناسان حقوقی فراز پاسخ شما را خواهند داد.

سوالات متداول

شرایط پرداخت مهریه در جدایی از نوع بائن چگونه است؟ مهریه باید به زن پرداخت شود اما در طلاق خلع و مبارات زن می تواند مهریه را در مقابل طلاق ببخشد.

آیا در زمان عده امکان مراجعه به زن باکره وجود دارد؟ زنی که باکره بوده است و همسرش او را طلاق داده است؛  اصلا دوران عده ندارد و به همین دلیل بعد از طلاق می تواند با هر شخصی که بخواهد ازدواج کند. بنابراین واضح است که اگر همسر قبلی او بخواهد دوباره به همسرش باز گردد باید مراحل ازدواج را دوباره طی کند.

4.5/5 - (2 امتیاز)

مقالات مرتبط

سوالات و نظرات شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مشاوره رایگان فراز