در ادامه در خصوص بخشیدن مهریه در این سه حالت بیشتر توضیح داده شده است.
بذل مهریه معوض
منظور از بذل مهریه همان بخشیدن مهریه است و منظور از بذل مهریه به صورت معوض این است که خانم در مقابل دریافت چیز دیگری؛ مهریه را به همسرش می بخشد. در این خصوص بخشش مهریه به صورت معوض دو فرض قابل متصور است:
فرض اول به این صورت است که معمولا هنگامی که طلاق خلع رخ می دهد؛ خانمها مهریه را در مقابل طلاق می بخشند و طلاق به صورت خلع جاری می شود. در این طلاق امکان رجوع شوهر به خانم در دوران عده وجود ندارد مگر در صورت رجوع خانم به مهریه یا مال بخشیده شده. به محض این که زن دوباره به مهریه مراجعه کرد؛ طلاق به طلاق رجعی تبدیل می شود و امکان رجوع به همسر در دوران عده وجود خواهد داشت.
بنابراین در صورتی که زن مهریه خود را به صورت معوض بخشیده باشد؛ می تواند که به آن رجوع کند که معمولا در طلاق خلع این امر بیشتر اتفاق می افتد. در صورتی که درباره طلاق خلع به اطلاعات بیشتری نیاز دارید؛ می توانید به مقاله ای که در این باره نوشته شده است؛ مراجعه نمایید.
فرض دیگری این گونه متصور است که اگر زن مهریه را در مقابل دریافت مالی بخشیده باشد. در این فرض اگر برای مثال زنی مهریه خود را در مقابل دریافت آپارتمانی مسکونی بخشیده باشد و آپارتمان را هم دریافت کرده باشد؛ دیگر امکان مراجعه به مهریه برای زن بر اساس ماده ۸۰۳ قانون مدنی وجود نخواهد داشت.
رجوع به مهریه غیر معوض
گاهی اوقات بسیاری از زوجین با یکدیگر توافق می کنند که زن مهریه خود را به صورت غیر معوض بذل کند به این معنا که در مقابل بخشیدن مهریه چیزی دریافت نمی کنند. معمولا این نوع مهریه به صورت هبه کردن مهریه به شوهر در دفاتر طلاق نوشته می شود. اگر مهریه به این صورت به مرد هبه شده باشد؛ امکان این که زن به مهریه مراجعه کند؛ وجود خواهد داشت. در این صورت نیاز است که زن به دفاتر طلاق مراجعه نمایند و درخواست مطالبه مهریه بذل شده را داشته باشند.
دریافت مهریه در ابرا مهریه
منظور از بری کردن مهریه این است که زن برای همیشه ذمه همسرش را از پرداخت مهریه مبرا می کند. معمولا در دفاتر طلاق باید این گونه نوشته شود که من ذمه شوهرم را برای همیشه بری کردم و او هیچ گونه دینی در پرداخت مهریه ندارد. اگر زن مهریه خود را بری کند؛ دیگر نمی تواند به مهریه رجوع کند. به همین دلیل گفته می شود که زن باید حتما قبل از ابراء مهریه در این خصوص فکر کند و حتما با دیگر اعضای خانواده و به خصوص پدرش مشورت نمایید تا بعدا از تصمیمی که گرفته است پشیمان نشود.
معمولا در خصوص مهریه هایی که به صورت سکه یا وجه نقد هستند؛ ابرا رخ می دهد مگر این که خانم در دفاتر طلاق اصرار کند که حتما عبارت هبه به جای ابرا در داخل سند بخشش مهریه نوشته شود.
اقرار و رجوع به مهریه
منظور از اقرار این است که خانم به دفاتر طلاق به همراه شوهرش مراجعه می کند و سندی تنظیم می کند که در آن نوشته شده است که خانم تمام مهریه را یا مقداری از مهریه را دریافت کرده است. اگر خانم اقرار کند که تمامی مهریه را دریافت کرده است؛ واضح است که دیگر نمی تواند به آن مراجعه کند و آقا هم دیگر مسئولیتی در پرداخت مهریه ندارد.
گاهی اوقات زنان توسط شوهرشان برای بخشیدن مهریه فریب داده می شوند؛ به این معنا که مرد بیان می کند که اگر مهریه خود را ببخشی من حضانت فرزندان و حق طلاق را به تو می دهم. اگر اقدامات مرد باعث گول زدن زن شود اما بعد از آن مرد به وعده های خود عمل نکند؛ بحث فریب در بخشیدن مهریه پیش می آید. هنگامی که مهریه با فریب مرد بخشیده می شود؛ امکان طرح دعوا در دادگاه با عنوان فریب در بخشیدن مهریه وجود دارد و بعد از اثبات این موضوع امکان بخشیدن مهریه باطل خواهد شد.
سخن آخر
با توجه به این که مهریه از اموال زن است؛ زن هر وقت بخواهد می تواند از دریافت آن چشم پوشی کند. اما پس از بخشیدن مهریه امکان دریافت مهریه وجود دارد. اگر خانم مهریه را هبه کرده باشد یا این که مهریه را در مقابل طلاق خلع بذل کرده باشد؛ قطعا می تواند مهریه خود را دریافت نماید.
با این حال موضوع مهریه به تنهایی قابل حل نیست و هم امر مشکلات بی شماری را به وجود آورده است. اگر نیاز به اطلاعات بیشتری درباره مهریه دارید می توانید با وکلای فراز تماس بگیرید یا این که زیر همین مقاله نظرات و سوالات خود را بیان کنید تا پاسخ دریافت نمایید.
سوالات متداول
در چه صورت امکان دریافت مهریه بذل شده وجود دارد؟ در صورتی که زن شرایط مورد نیاز را دارا باشد؛ باید به دفاتر طلاق مراجعه کند و بیان کند که قصد دارد به ما بذل مراجعه کند. در این صورت دفتر طلاق وظیفه دارد این امر را به اطلاع مرد برساند.
بری الذمه کردن مرد در چه صورت باعث امکان دریافت مهریه می شود؟ اگر زن شوهرش را از پرداخت مهریه بری کرده باشد؛ در هیچ حالتی امکان دریافت مهریه وجود ندارد به این خاطر که زن بیان کرده است که شوهر دیگر هیچ مسئولیتی در قبال پرداخت مهریه ندارد.