تمکین عام
تمکین عام یک معنی کلی دارد و آن، پذیرش ریاست مرد در امور زندگی است. تمکین عام از حقوق مرد و وظایف زن است. بر اساس ماده ۱۱۰۲ قانون اساسی پس از آن که عقد نکاح بین زوجین جاری شد، زوجین نسبت به یکدیگر وظایفی را عهدهدار میشوند که باید آنها را به نحو احسنت به جا آورند. از جمله مصادیق تمکین عام میتوان به وظیفه زن در برابر مرد اشاره کرد. طبق ماده ۱۱۱۴ قوانین اساسی، یکی از وظایف زنان آن است که در محل سکونت مرد یا منزلی که مرد برای فراهم آورده است، سکونت پیدا کند.اطلاعات بیشتر را با کمک گرفتن از وکیل طلاق می توانید دریافت کنید.
لازم به ذکر است که اگر مرد حق تعیین منزل را به زن دهد و زن مکانی را بر اساس سلیقه و خواسته خود برای سکونتشان انتخاب کند، در چنین شرایطی اگر زن در کنار شوهرش سکونت پیدا نکند، مرتکب عدم تمکین نخواهد شد! از دیگر مصادیق تمکین عام میتوان به موضوعی اشاره کرد که در ماده ۱۱۱۷ قانون مدنی آمده است. بر اساس این ماده قانون، مرد این اختیار را دارد که همسر خود را از کار یا صنعتی که با حیثیت خانوادگی مصالح خود زن در تناقض است، منع کرده و اشتغال زن را محدود به حرفهای کند که با حیثیت خانوادگی او تناسب دارد و مورد تایید مرد است. به همین منظور می توانید در مشاوره با وکیل طلاق توافقی شرایط جدایی را مطلع شوید .
تمکین خاص
تمکین خاص مربوط به روابط زناشویی میشود که بین مرد و زن وجود دارد. تمکین خاص نیز همانند تمکین عام در دسته حقوق مرد و وظایف زن تعریف میشود. بر اساس قوانین و مقررات اسلامی و حقوقی و همانطور که خودتان میدانید، زن وظیفه دارد به اندازه متعارف با مرد رابطه جنسی برقرار کند. از این رو، اگر زن از برقراری روابط جنسی البته در حد و اندازه مشخصی با مرد امتناع ورزد، مرتکب عدم تمکین شده است و اصطلاحاً “ناشزه” نامیده میشود. سوالات مختلفی در مورد شرایط ناشزه بودن زن یا پرداخت نفقه او پرسیده میشود، در ادامه قصد داریم شرایطی را که تحت آن، زن ناشزه نامیده میشود را معرفی کنیم.
شرایط ناشزه بودن زن کدام است؟
در ادامه به چند مورد از شرایط ناشزه بودن پرداخته ایم.
- در صورتی که زن بدون عذر موجهی محل سکونت شوهر را ترک کند و از سکونت در منزلی که همسرش برای او تدارک دیده است، امتناع ورزد.
- اگر زن وظایف و تکالیفی را که پس از جاری شدن عقد نکاح بر عهده او گذاشته شده است، انجام ندهد.
- در صورتی که زن، بدون اجازه و رضایت همسرش مشغول به به کاری شود که با مصالح خانوادگی و حیثیت خود زن در تناقض باشد.
- اگر زن بدون ارائه هیچ گونه دلیل و عذر موجهی برای توجیه موارد مجاز عدم تمکین، روابط جنسی را در حدود متعارف با همسر خود برقرار نکند.
نفقه زن ناشزه چگونه است؟
از سوالات مهمی که در رابطه با ناشزه پرسیده میشود، این است که شرایط پرداخت نفقه به زن ناشزه چگونه است؟ آیا زن ناشزه استحقاق دریافت نفقه توسط شوهر را دارد؟ آیا مرد وظیفه دارد به زن ناشزه نفقه پرداخت کند؟! همانطور که میدانید، یکی از مهمترین وظایفی که پس از عقد نکاح بر عهده مرد گذاشته میشود، تامین نیازهای زن از جمله پوشاک، اثاث منزل، هزینههای بهداشتی و درمانی، مسکن، خوراک و … است، اما عقد نکاح علاوه بر اینکه برای مرد وظایف و تکالیفی را به همراه دارد و وظایفی را نیز بر عهده زن میگذارد. یکی از این وظایف، تمکین در مقابل همسر است که شامل دو نوع تمکین خاص و عام میشود.
به عبارت دیگر، همانطور که مرد وظیفه پرداخت نفقه زن را دارد، زن نیز وظیفه تمکین از شوهر را دارد. با این حساب در صورتی که زن وظایف خود در رابطه با تمکین از شوهر را به خوبی به جا نیاورد، حق خود از بابت دریافت نفقه را از دست میدهد. یعنی زن ناشزه هیچ نفقهای نخواهد داشت. البته بر اساس قوانین مدنی در برخی از موارد، زن مجاز به عدم تمکین است. به عنوان مثال، در صورتی که تمکین از شوهر برای زن ضرر جانی به همراه داشته باشد، زن اجازه عدم تمکین در مقابل همسر را دارد یا زمانی که تمکین از شوهر ضرر شرافتی داشته باشد. مورد دیگر زمانی است که خود مرد شرایط عدم تمکین زن را به وجود آورده باشد، در چنین صورتی زن ناشزه نامیده نمیشود و حق دریافت نفقه را نیز دارد.
جدایی هزینه هایی برای ر دو طرف ممکن است داشته باشد که یکی از مهم ترین موضوعات و هزینه ها، هزینه وکیل طلاق است که با توجه به بسیاری از موارد می تواند متغیر باشد.
آیا مرد باید به زن ناشزه مهریه پرداخت کند؟
پس از بحث نفقه، مهریه نیز یکی از مهمترین مسائلی است که در رابطه با طلاق توافقی مطرح میشود. همانطور که میدانید، پس از جاری شدن عقد نکاح، مرد در قبال زن تکالیفی را بر عهده میگیرد. نکته مهمی که در رابطه با مهریه زن ناشزه وجود دارد، این است که نشوز زن باعث از بین رفتن حق مهریه او نخواهد شد. به عبارت دیگر بر اساس ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی، پس از آن که عقد نکاح جاری شد، زن مالک مهریه میشود. یعنی مرد وظیفه دارد مهریه را به زن پرداخت کند. به این ترتیب، عدم تمکین زن و ناشزه شدن او باعث از بین رفتن حق مهریه نمیشود، اما با توجه به اینکه شرط تعلق گرفتن نفقه به زن، تمکین او است، با عدم تمکین زن تنها حق نفقه خودش را از بین میبرد.
گروه وکلای فراز، آماده است تا شما عزیزان را در رابطه با دریافت مهریه در طلاق توافقی و نفقه زن ناشزه راهنمایی کند؛ چرا که گاهی اوقات تحت شرایطی زن مجاز به عدم تمکین است، اما در مقابل، تحت شرایطی نیز زن اجازه عدم تمکین را ندارد و این باعث از دست دادن حق دریافت نفقه میشود. با توجه به اینکه مردم عادی ممکن است آگاهی کاملی از قوانین و مقررات که در این رابطه وجود دارد نداشته باشند، بهتر است از یک وکیل خانواده خبره در این رابطه کمک بگیرند تا به مشکلات حقوقی جدیدتری برنخورد. وکلای گروه حقوقی فراز با تجربه و تخصص خود به کمک شما میآیند و بهترین مسیر را در حل پروندههای حقوقیتان برای شما مشخص میکنند.
سوالات متداول
- آیا ناشزه بودنزن باعث از بین رفتن حق دریافت نفقه او میشود؟
بله، زیرا شرط تعلق نفقه به زن، به جا آوردن تکالیف خود در رابطه با تمکین از شوهر است.
- آیا ناشزه بودن زن باعث از بین رفتن حق دریافت مهریه او میشود؟
خیر، زیرا زن بلافاصله پس از جاری شدن عقد نکاح، مالکیت مهریه را به دست میآورد و مرد باید مهریه را به همسرش پرداخت کند.
- در چه مواردی زن مجاز به عدم تمکین است؟
استفاده از حق حبس، تعیین محل زندگی توسط زن، ابتلای زن به بیماریهای خاصی، ابتلای شوهر به مریضی جنسی و مقاربتی، ضرر بدنی، مالی و شرافتی
سخن پایانی
گاهی اوقات زن به دلیل یا دلایل غیرمنطقی از انجام تکالیفی که در مقابل شوهر بر عهده او گذاشته شده است، امتناع میورزد و این موضوع باعث ناشزه شدن او میشود. البته تحت شرایطی مانند ابتلای مرد به بیماری جنسی یا ضرر بدنی، مالی و شرافتی، زن اجازه عدم تمکین را دارد. در این مطلب سعی کردیم نکات مهمی که در رابطه با نفقه و مهریه زن ناشزه وجود دارد را بیان کنیم و شما را با معنا و مفهوم ناشزه آشنا سازیم.